Mide Sertleşmesi

  • 08 Aralık 2017
  • 8.620 kez görüntülendi.
Mide Sertleşmesi

Karın bölgesinde hissedilen şişlik ve sertlik genellikle yanlış tüketilen yiyecek ve içeceklerden kaynaklanır. Özellikle gaz içerikli besin ve yiyecekler midede birikme yapmasından dolayı sertlik hissettirir. Bunun yanında sindirim ile ilgili problemler de sertleşmeye neden olabilir. Belirtilerin geçmemesi halinde uzman bir doktorun kontrolüne başvurulması gerekir. Yapılan tetkikler sonrası tedaviye başlanabilir.

Mide Sertleşmesinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Aşırı Kilo

Vücudun kilo ve boy oranında dengesizlik olması kişinin ya çok uzun ya da çok kilolu olduğuna işaret eder. Ve fazla kilolu olmak insanı şişkin hissettirir. Nefeste daralma, rahat hareket edememe ve hazımsızlık gibi belirtiler yaşanabilir. Mide sertleşmesi kilolu veya obez kişilerde bu yüzden sıklıkla rastlanabilir.

2-)Gastrit

Her yemekten sonra mide ağrısı hissedilmesi ve şişlik duygusu gastrite işaret eder. Bakteriyel enfeksiyonların mide ülseri oluşturmasıyla şişlik ve sertlik hissedilir. Özellikle patates suyu içilmesi önerilir. Vücudun birçok noktasına fayda sağlayan patates suyu mide sertleşmesinin giderilmesinde faydalı olacaktır.

3-)Sindirim Problemleri

Sindirim sisteminde meydana gelen problemler midede sertlik ve ağrıya sebep olabilir. İki çeşit bağırsak hastalığı bu sonuçları doğurur. İrrtabl bağırsak sendromu ve iltihaplı bağırsak hastalığı mide sertleşmesine neden olur. İshal, karında kramp ve anüs sızıntısına sebep olabilir.

4-)Mide Hassaslığı

Tüketilen her gıda, herkese aynı etkiyi göstermemektedir. Bunun sebebi kişilerin değişen mide hassasiyetidir. Örneğin süt ürünleri kimi insanlara dokunmazken bazı bireylerde laktozun zor sindirilmesi sebebiyle şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gözlemlenir. Bunların sonucu da mide sertleşmesine sebep olabilir.

5-)Gebelik

Anne adayının hamilelik sürecinde bebeğin vücut içine yerleşmesi sebebiyle organlar yer değiştirir. Aynı zamanda beslenmenin artması ve vücudun genişlemesiyle mide şişmesi görülebilir. Bunun yanında hormonal değişiklikler mide sertleşmesine neden olabilir.

6-)Kabızlık

Üç günden uzun süre tuvalete çıkamama problemi kabızlığa işaret eder. Şişkinlik sonucu ortaya çıkabilen kabızlığın bunun dışında birçok sebebi vardır. Mide şişmesine ve sertleşmesine neden olur.

7-) Gaz

Mide ve karın bölgesinde sertlik oluşmasının en büyük nedeni gaz sıkışmasıdır. Bebekten çocuğa, gençten yaşlıya birçok kişinin karşılaştığı bu problem mide sertleşmesine neden olur. Hızlı besin tüketimi, sağlıksız beslenme neden olabilir.

Mide Sertleşmesi Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?

Aşağıda mide sertleşmesinin tedavisi için halk arasında uygulanan başlıca bitkisel yöntemlerden bahsedilmektedir.

  •  Limon suyu: Bir bardak su ve bir limonun karıştırılıp, bir süre devamlı olarak içilmesi halinde tedaviye yardımcı olacaktır.
  •  Papatya çayı,
  •  Nane Çayı,
  • Zencefil çayı,
  •  Rezene çayı,
  •  Baharatlı gıdalar,
  •  Yoğurt.

Eğer mide sertleşmesi şikayeti bir süredir devam ediyorsa, bitkisel yöntemler yerine daha doğru tedavi yöntemleri aranmalıdır. Konuyla alakalı muhakkak uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ