Neden Bayılmış Olabilirim?

  • 03 Aralık 2017
  • 1.766 kez görüntülendi.
Neden Bayılmış Olabilirim?

Bayılmanın diğer adı senkoptur. Senkopun birçok farklı nedeni vardır. Bayılmak vücudumuzun kendini koruma yollarından biridir. Gerektiğinde vücudumuz zarar görmesin diye beyin bir anlığına metabolik olayları durdurur ve bayılırız. Bayılma sık görülebilecek bir olaydır. Genellikle çok önemsenmez.

Bayılma tek başına bir hastalık değildir. Genel olarak altında yatan bir sebebin habercisidir. Bayılma esnasında şuurun kaybolması sonucu ortaya çıkabilecek travmalar da ( sert bir şekilde düşme, kafayı çarpma…) ciddi problemlere sebep olabilir.

Bayılmanın Nedenleri Nelerdir?

Bayılmanın nedeni beyne giden kanın anlık ve geçici olarak azalmasıdır. Anlık olarak şuur ve postür kaybolur. Yani beyne ulaşan kanın basıncı azalırsa bayılırız. Bu genel kan basıncının düşüklüğünden kaynaklanabilir. Kan basıncı normal olup beyne gelen kanla ilgili problemler de bayılmaya sebep olabilir.

1-) Ani Kan Basıncı Düşmesi Sonucu Bayılma

Uzun süreli açlık durumunda kan şekeri düşer. Metebolizma yavaşlar. Eğer ani hareketlerde bulunursak anlık olarak kan basıncı yetersiz kalacağından bayılma gerçekleşebilir. Sıcağa bağlı fazla terleme sonucu vücut su kaybedeceğinden kan basıncı düşer ve bayılmaya sebep olabilir. Tansiyon düşürücü ilaçlar da aynı etkiyi yaratabilir. Öksürme, hapşırma gibi anı olaylar beyne giden kanı etkileyebilir.
Hızlı nefes alıp verme sonucunda ventilasyon ( toplar damar aktivitesi) artacağından bayılmaya sebep olabilir.

2-) Beyne Giden Kanın Anlık Kesilmesi Sonucu Bayılma

Kafa hareketleri sırasında bir kemik yada kitlenin beyin damarlarına bası yapması sonucu bayılma gerçekleşir.

Tilt Testi Nedir? Neden Uygulanır?

Kan basıncında ani düşme olması ve buna bağlı bayılmaları ayırt etmek ve tanı koymak için uygulanan testtir. Halk arasında eğik masa testi olarak da bilinen tilt testi sayesinde bayılmanın sebepleri kolayca saptanabiliyor. Bayılma çocuk ve gençlerde kalp veya ritim bozukluğundan kaynaklanması daha az görülen bir durum. Bu yüzden daha basit testlerle sorun çözülebilir. Bazı kişilerde kalp ve ritim temelli bayılma nedenlerinin anlaşılabilmesi için ayrıntılı incelemeler yapılması gerekiyor. Elektrokardiyogram, ekokardiyografi, holter monitörü saati, koroner anjiyografi ve elektrofizyolojik inceleme bunların arasında. Bu noktada tilt testine başvurmak gerekir.

Tilt testinde bayılan kişi bir masaya yatırılır. Emniyet kemerleri ile masaya bağlanır. Önce yatay pozisyonda kan basıncı ve kalp hızı ölçülür. Sonra masanın baş kısmı 60-70° yukarı kaldırılır ve kan basıncı – kalp hızı tekrar ölçülür. Bu periyodik olarak devam eder. Test yaklaşık 45 dakika devam etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ