Parçalı Dışkı ve Aşırı Gaz

  • 16 Aralık 2016
  • 26.183 kez görüntülendi.
Parçalı Dışkı ve Aşırı Gaz

Parçalı dışkı oluşumu ve aşırı gaz oluşumu özellikle bebeklerde ve çocuklarda ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Anne ve babaların telaşa kapıldığı bu tarz durumlarda öncelikli olarak yapılması gereken semptomların belirlenmesi, zaman kaybedilmeden uzman bir hekime gidilerek gerekli tetkiklerin yapılmasıdır.

Bu durum çok sık yaşanılmıyor sadece tek seferlik meydana geliyorsa genellikle akut bir durum söz konusudur. Kişinin ciddi anlamda rahatsızlık duymadığı bu akut olgular çoğu zaman tedavi bile gerektirmemektedir. Kronik bir durum halini alması olayın ciddi boyutlara ulaşabileceğini gösterebilir. Böyle bir durumda hiç zaman kaybedilmeden uzman hekime gidilmelidir.

Parçalı Dışkı ve Aşırı Gaz Nedenleri Nelerdir?

1-)Enfeksiyon Kaynaklı Durumlar

Özellikle çocuklarda ve bebeklerde parçalı dışkı ve gaz görülmesinin en sık sebeplerinden biri enfeksiyonlardır. Çocuk ve bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiştir. Bu sebeple dış ortama karşı savunmasız olan çocuklar kolaylıkla enfeksiyon kapabilirler.

Üriner sistemde meydana gelen enfeksiyon, bağırsak florasına oluşan enfeksiyonlar çocukların ve bebeklerin dışkılamasında ciddi değişimlerin meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Böyle bir durum genellikle şiddetli bir şekilde başlar, dışkılama esnasında ağlayan ve huzursuz olan çocuklar gittikçe daha da acı çekmektedir. Durum kronik bir hal alabilir ve olgu daha da şiddetlenebilir. Bu sebeple anne ve babalar dikkatli olmalı hiç zaman kaybetmeden uzman hekime götürmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

Yapılacak dışkı testinde enfeksiyona sebep olan mikroorganizma kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Böyle bir durumda enfeksiyon kaynağını öldürmeye yönelik en uygun ilaç belirlenir ve zaman kaybedilmeden tedaviye başlanır.

2-)Bağırsak Hastalıkları

Dışkılamada problem yaşanmasının, aşırı gaz probleminin görülmesinin en sık meydana gelme sebeplerinden biri de bağırsakların patolojisi ve fizyolojisinde meydana gelen ciddi durumlardır. Bu değişimler doğuştan meydana gelmiş olabileceği gibi sonradan da çeşitli çevresel ve genetik faktörler ile ortaya çıkabilmektedir.

Bağırsak hastalıkları kişinin dışkılama zamanında, dışkı şeklinde, dışkılama esnasında çeşitli semptomların gözlenmesine sebep olabilmektedir. Böyle olgular yavaş seyreden sonradan alevlenen olgular şeklinde olabilir, kişi bu sebeple çok dikkatli olmalı kendi öz takibini yapmalıdır.

Bağırsaklarda özellikle kalın bağırsakta meydana gelen tümör kaynaklı oluşumlar dışkılamanın değişimine ve gaz sancılarına neden olabilir. Böyle bir durumda kişinin hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime muayene olmalı ve uzman tarafından gerekli görülürse cerrahi müdahale ile tümörün bölgeden temizlenmesi gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ