Parmak Şişliği ve Su Toplaması

  • 13 Haziran 2017
  • 5.638 kez görüntülendi.
Parmak Şişliği ve Su Toplaması

El veya ayak parmaklarında oluşan şişlikler sadece şişlik şeklinde görülebileceği gibi aynı zamanda su toplaması, kabarcıklar, kızarıklık ve deri soyulması, morarma ile de görülebilir. Şişmelerin ve su toplanmasının farklı sebepleri olabilir. Bunların başında travmatik olarak darbe alma, ezilme, kırılma ya da burkulma yer alır. Özellikle kırılmanın olduğu kemik kaynaklı durumlarda şişme kaçınılmazdır. Parmakta şişme olması için kemiği saran dokunun yani yumuşak dokunun zedelenmesi ya da kemiğin hasara uğraması, eklemlerde bir sorun olması gerekir. Eklem sıvısı biriktiği için de şişlik olabilir.

Özellikle su kabarcıklarının olmasının temel nedeni yanma sonucu deride oluşan hasarlardır. Yanıklardan kaynaklanan su toplaması durumunda kişi ciddi acı hissedebilir ve bu durumda yapılan yanlış bir müdahale deride harabiyete neden olabilir. Plastik cerrahi müdahale ile düzeltilmek zorunda olan hatalar doğurabilir.

Parmak Şişliği ve Su Toplaması Neden Olur?

Parmakta şişmelerin ve su toplamasının nedenleri arasında en başta travmatik sebepler ve yanma yer almasına rağmen nadir de olsa bağışıklık sisteminden kaynaklı bazı hastalıkların habercisi olarak da parmaklarda şişmeler görülebilir.

Travma Kaynaklı Su Toplanması (Darbe, vurma, çarpma, ezilme)

Parmağın bir yerde ezilmesi ya da çarpma ile zedelenmesi durumunda direkt kemik zarar görebileceği gibi yumuşak dokuda da hasar olabilir. Ve bunlardan her ikisi de şişliğe neden olur. Ezilmelerin genel sonuçlarından biri olan deri altında kan toplaması da kişi tarafından su toplaması olarak algılanabilir. Şişmenin yanında genelde yanma ve kızarıklık da gözlenir. Yanlış bir müdahale yapmadan önce mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.

Yanma Kaynaklı Su Toplanması

Yanmadan kaynaklanan su toplaması ve şişmeler en bilindik olanı ve en acılı olanı olabilir. Yanma direkt sıcak cisimle temasın ardından, ateşle temasın ardından olabileceği gibi güneş yanığı olarak da gözlenebilir. Güneşte yanma ile oluşan yanıklar hafife alınsa da kimi zaman 2.derece yanığa kadar yükselebilmektedir. Doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bu su kabarcıklarının kesinlikle patlatılmaması gerekir. Yanığın derecesine göre muayene değişecektir. Deride iz kalmaması ve eklemler arasına denk gelen yanıklarda en az acı ile sonuca ulaşılması için uygun tedavi gerekir.

Nadir de olsa bazen parmaktaki şişlikler romatoid artrit, osteoartrit(kireçlenme) kaynaklı da olabilir. Ve bu hastalıklar direkt bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklar olduğu için en kısa sürede tanının koyulması ve tedavinin başlaması gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ