Sağ Bacakta Kitle

  • 07 Mart 2017
  • 12.997 kez görüntülendi.
Sağ Bacakta Kitle

Kitle; gözle rahatlıkla farkedilen, vücutta oluşan anormal şişlikler olarak adlandırılmaktadır. Bacakta veya vücudun herhangi bölümünde oluşan kitleler her zaman tümör olmayabilir. Yaralanma sonucunda cilt altında meydana gelen kanamalar yumru oluşumuna neden olabilmektedir veya yanık gibi travmalar sonucunda oluşan şişlikler, ödem şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Bacakta da aynı şekilde enfeksiyon, enflamasyon, yaralanma veya tümör kaynaklı kitle oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu kitlelerin tanınmasında en belirgin faktör, doku üzerinde oluşan kitlenin yumuşak veya sert olması, ağrılı veya ağrısız olması gibi faktörle bağlıdır. Kitle üzerine baskı yapıldığında ağrılı ve sert bir his uyandırıyorsa, tümör olma ihtimali yüksektir. Bu durumda bu kitlenin yayılma riski göz önüne alınarak beklenilmeden bir sağlık kuruluşunda yardım almak gerekmektedir.

Bacakta Kitle Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

  • Bacakta oluşan kitle; enfeksiyon, yaralanma gibi travmalar, kist, böcek ısırıkları ve çeşitli eklem rahatsızlıkları sonucunda meydana gelebilmektedir. Böcek ısırıkları ve yaralanmalar sonucunda vücutta kan damarı üzerindeki yırtılma ile doku üzerinde kan birikmesi kitle oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Aynı şekilde hormonal bozukluklardan, doğumsal deformasyonlardan, genetik faktörlerden veya kanser gibi ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanan vücudun bacak, koltuk altı, boyun gibi bölgelerinde yağ dokusunun birikmesiyle veya tümör oluşumuyla meydana gelen kitleler gözlenebilmektedir.
  • Bacakta meydana gelen mantar kaynaklı enfeksiyonlar şişliğe neden olabilmektedir.

Bacakta Kitle Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Bacak üzerinde deformasyon, kan toplanması, kitle üzerinde morluk veya kanama, ciddi ağrılar, akıntı, kızarıklık ve yanma hissi şeklinde belirtiler gözlenebilmektedir.

Bacakta Kitle Oluşumu Nasıl Tedavi Edilir?

  • Bacakta oluşan kitlelerde en önemli faktör kitlenin kaynağıdır. Yaralanma veya enfeksiyon kaynaklı oluşan kitleler ciddi olmamakla birlikte bir süre sonra kendiliğinden geçme eğilimindedir.
  • Tümör şeklinde gözlenen kitlelerde kitlenin boyutuna ve kistin iyi huylu veya kötü huylu olma durumuna bağlı olarak uygun tedavi yöntemi seçilir. Oluşan kistin büyük ve şiddetli ağrılara yol açması durumunda antibiyotikli merhem, krem veya pomatlarla iltihabın uzaklaştırılması veya aspirasyon ile bacaktan sıvı çekilmesi gibi yöntemlerle tedavi sağlanabilmektedir. Fakat enfeksiyon kaynaklı kistlerde, kistin tekrar oluşabilme riskinden dolayı daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Mantar kaynaklı oluşan kitlelerde ise anti-mantar merhemler doktor kontrolünde kullanılarak enfeksiyon oluşan bölgede ki mikroorganizmaların yok edilmesiyle şişliğin inmesi sağlanabilmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ