Sağ Kulak Arkasında Şişlik

  • 30 Aralık 2016
  • 14.866 kez görüntülendi.
Sağ Kulak Arkasında Şişlik

Kulak arkasında şişlik şikayeti, tek kulakta oluşabileceği gibi her iki kulakta birden gözlenebilir. Kulağın arka bölümünde göze çarpan şişlik, basit bir yağ bezesi olabileceği gibi enfeksiyonun göstergesi de olabilir.

Vücudun savunma mekanizmanın önemli parçası olan lenf bezleri, zararlı organizmalarla savaş halindeyken lenf bezlerinde şişlik gözlenir. Boyun, koltuk altı ve çene altı bölgelerinde yer alan lenf bezlerinde enfeksiyondan ötürü şişlik görülebilir. Kulak arkasında şişlik oluşumu bağışıklık sistemi rahatsızlıklarıyla ilgili olabileceğinden kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Kulak Arkasında Şişlik/Beze Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Yağ Bezesi

Tıp literatüründe lipom olarak ifade edilen yağ bezesine vücudun herhangi bir bölgesinde rastlanabilir. Vücutta yağ hücrelerinin cilt altında birikerek meydana gelen yumuşak kist olan yağ bezesinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kulak arkasında göze çarpan şişlik/beze, yağ bezesi olabilir. Üzerine dokunulduğunda hareket eden yumuşaksı bu beze genel olarak ağrıya neden olmaz ve zararsızdır.

Enfeksiyon

Bağışıklık sisteminin önemli yapılarından olan lenf düğümleri; vücuda giren bakteri, virüs gibi zararlı mikroorganizmalarla savaş halindedir. Lenf düğümlerinde bu savaş halinde yani enfeksiyon durumunda tepki olarak şişlik gözlenir. Üretilen antikorlardan kaynaklanan bu şişlik, mantar veya bakteri enfeksiyonunun sonucu olarak görülür.

Alerjik Reaksiyon

Bağışıklık sisteminin yabancı bazı etken maddelere karşı gösterdiği/verdiği tepki, alerjik durum olarak bilinir. Alerjiye yol açan etkenler herkes de farklılık gösterebilir. Kiminde tüketilen gıda, kiminde ise kullanılan kozmetik ürünleri alerjiyi tetikleyebilmektedir. Alerjik reaksiyonların en yaygın bulguları; kızarıklık, şişlik ve kaşıntı şikayetleridir. Alerjiye bağlı olarak lenf bezlerinde şişlik baş göstererek, kulak arkasında şişlik oluşumu gözlenebilir.

Travma Etkenleri

Kulağa alınan darbe, hasar veya kulaktaki yaralanma şişlik şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle kulak bölgesinde kesik, yara oluşumu söz konusuysa kesinlikle ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde mikrop kapabilir ve enfeksiyon oluşabilir.

Kanser

Lenf bezlerindeki şişlik, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Lenf düğümündeki şişlik tek başına kanser bulgusu olarak değerlendirilemez. Eşlik eden diğer semptomların izlenmesi ve muayene edilmesi gerekmektedir.

Şikayet enfeksiyon, çeşitli bağışıklık sistemi rahatsızlık ve kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarının bulgusu olabilir. Bu yüzden kulak arkasındaki beze kesinlikle göz ardı edilmemeli ve altında yatan nedenin doğru tespiti için uzman doktora gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ