Sakal En Geç Kaç Yaşında Çıkar?

  • 26 Aralık 2017
  • 4.590 kez görüntülendi.
Sakal En Geç Kaç Yaşında Çıkar?

Hormonal özellikler doğrultusunda gelişme gösteren bıyık ve sakal en geç kaç yaşında çıkar sorusu, özellikle ergenlik dönemindeki bireylerin gündemini meşgul etmektedir. Genel itibariyle 15 – 16 yaşlarında hormonal gelişmeler ortaya çıkmaya başlar. Özellikle yumurtalıklarda büyüme ve testesteron hormonlarının harekete geçmesi sonucunda kıllanma gelişimi de başlar. Özellikle yüz bölgesinde DHT yani Di Hidro Testesteron adlı hormonun etkisi oldukça fazladır.

Genellikle 21 yaşına kadar sakal ve bıyık oluşumu ortaya çıkmaktadır. Ancak sakalların ve bıyıkların çıkmaya başlaması, bireysel vücut özellikleri ile doğrudan ilişkilidir. DHT hormonunda bozukluk söz konusu ise sakal ve bıyık kıllarının çıkış süresi de uzayabilir.

Zamanı geldiği halde çıkmayan sakallar ve bıyıklar için zaman geçirmeden doktora gidilmelidir. Bu sayede zamanında müdahale edilerek uygun tedavi yöntemleri kullanılarak uygun şekilde tedavi sürecine başlanabilir. Ancak sakal ve bıyık oluşumunda genetik faktörlerin etkisi de oldukça fazladır.

Sakal Neden Geç Çıkar?

Sakallar normal bir şekilde olması gereken zamanda ortaya çıkmadıysa, ilk olarak akla gelen hormonal bozukluklardır. Kıl kökünün bölgede olmaması, aynı zamanda var olan hormonların işlevini yerine getirememesi de sebepler arasında sayılabilir. Aynı zamanda dış etkenler de sakalın çıkmamasında etkili olabilmektedir. Bunlar arasında bilinçsizce kullanılan kimyasallar bunda etkili olabilir. Aynı zamanda yüzde yanık gibi bir durumun meydana gelmesi de kıl köklerinin yanmasına yol açtığı için sakal çıkmasını engellemektedir.

Sakal Nasıl Çıkar?

Sakal çıkmama sebepleri kadar uygulanacak tedavi yöntemleri de çeşitlidir.

  • Hormonsal sebeplerle gerçekleşen sakal çıkmama durumunda, iğne, hap, bant gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu tedavinin sonuçları ortalama 4 ila 6 ay arasında ortaya çıkmaktadır. İki yılın sonunda genellikle, ekstrem bir durum yok ise tedavi süreci sonlandırılır. Tedavinin yarıda kesilmesi, çıkan sakalların dökülmesi ile sonuçlanabilmektedir.
  • Ekim de tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Ancak ekimin uygulanması için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Genel olarak altı – yedi aylık periyotlarla ekim işlemi gerçekleştirilir. Gerek görüldüğü takdirde periyotlar arası sıklaştırılabilir ya da seyrekleştirilebilir.

Sakal çıkması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle piyasada para tuzağı olarak ifade edilebilecek bazı satıcılar bulunmaktadır. Bu gibi dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır. Genel olarak bu gibi satıcılardan satın alınan serumlar ya da kremler, sakal çıkartmak bir yana, zararlı etkilere de sebep olmaktadır. Bu nedenle güvenilir olmayan hiçbir şekilde bu gibi alışverişler yapılmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ