Şeker Düşmesi ve Terleme

  • 23 Kasım 2017
  • 2.160 kez görüntülendi.
Şeker Düşmesi ve Terleme

Şeker düşmesi, halk dilinde de bilinen hipoglisemi olarak adlandırılır. Vücudun yapı taşlarından biri olan ve enerji kaynağı olan şeker -tıp dilinde glikoz-, beden sağlığı için oldukça önemlidir. Vücuda girdiğinde en küçük yapı taşlarına ayrılarak kan ile birlikte hücrelere nüfus eder ve enerji üretimi yapılır. Bunun yetersiz olduğu zamanlarda da vücut yeterli dolaşım yapamaz. Özellikle fazla kilolu ve sık hareket etmeyen insanlarda görülür. Çünkü bir süreden sonra alınan gıdalar yağ olarak depolanır ve şeker ihtiyacı artar.

Şeker Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Şeker düşmesi belirtileri genellikle kendini hissettirir. Şekerin düşmesiyle birlikte baş dönmesi yaşanır ve tedbiri alınmazsa halsizlik ve kalp çarpıntısı görülür. El ve ayaklarda titreme görülür. Bulantı ve açlık hissi başlar. Bu açlık hissi midedeki boşlukla ilgili değildir. Şeker oranındaki azalma ile beyne sinyal gider ve öyle oluşur. Bu yüzden ilerlemeden ve ihmal edilmeden önlem alınması gerekir.

Şeker Düşmesi ile Terleme Arasındaki Bağlantı Nedir?

Şeker düşmesi esnasında en sık görülen olay terleme ve buna bağlı titremedir. Bu titreme ataklarına tremor adı verilir. Hücrelerde yeterli şeker emilimi olmaması ve yaşamsal faaliyetler için de gerekli enerjinin üretilmemesi durumunda terleme ve titreme oluşmaktadır. Bir nevi nörolojik titremedir. Daha da ilerledikçe el ayak boşalması şeklinde görülür ve bir an önce yeterli şekerin vücuda alınması gerekir.

Şeker Düşmesinin Tedavi Şekli Nasıldır?

Şeker düşmesinin önüne geçmek demek bundan kaynaklı terlemenin de önüne geçmek demektir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz bu hastalığın en baş çaresidir. Yeterli karbonhidrat almak çok önemlidir çünkü karbonhidratın yapı taşı şekerdir.

Bununla beraber düzenli hareket ve egzersizle bu kalori yakımı sağlanarak vücuda hem enerji verilir hem de kilo dengesi muhafaza edilmiş olur. Eğer insülin iğnesi kullanıyorsa, kişi aldığı doza muhakkak dikkat etmelidir. Aşırı miktarda alındığında yan etkisi olarak şeker düşüklüğü gözlenebilir. İlaçlar mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır. Bazı durumlarda şeker düşüklüğü kronik olabiliyor. Bu durumda farklı bir tedavi olur. İnsülin kan şekerini düşürürken glukagon iğnesi kan şekerini arttırır. Bunların kullanımı da yine doktor kontrolü ile olmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ