Sırtta Yanma Nedenleri Nelerdir?

  • 10 Temmuz 2017
  • 17.949 kez görüntülendi.
Sırtta Yanma Nedenleri Nelerdir?

Boyundan kuyruksokumuna kadar uzanan bölge olan sırtta kimi zaman yanma ve uyuşukluk hissi oluşabilmektedir. Sırtta hissedilen yanma genellikle yanlış oturuş veya duruş pozisyonlarından kaynaklanmaktadır. Uzun süreli yanlış duruş pozisyonları, kemik ve kaslarda kaymalara ve değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler ise sırttaki belirli bölgelerde bulunan sinirlerde sıkışmaya yol açar ve sırtta yanma hissi sorunu baş gösterebilir. Ancak sırtta hissedilen yanma veya karıncalanma hissinin tek nedeni, duruş bozuklukları değildir. Kimi zaman sırttaki yanma çok ciddi eklem rahatsızlıklarının göstergesi niteliğinde olabilmektedir.

Sırtta Yanma Hissi Neden Olur?

Sinir Hasarı veya Sıkışması

Yalnızca sırtta değil vücudun herhangi bir bölgesindeki karıncalanma ve yanma hissinin başlıca nedeni sinir hasarıdır. Dış ortamdaki uyarıları alarak merkezi sistemimiz olarak görev yapan beynimize ileten sinirlerin, hasar alması akabinde ilgili bölgede karıncalanma veya yanma baş gösterebilir. Sinir hasarı veya sıkışmasının oluşması için sadece fiziksel darbenin olmasına gerek yoktur. Diyabet hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıklar da sinirlerde hasara yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra halk arasında çok fazla görülen vitamin eksiliği de, sinir hasarını tetikleyici etkenlerden biridir.

Travma Etkenleri

Sırt bölgesi gün içinde sürekli olarak aktif kullanıldığından, kaza ve darbelere müsaittir. Bu bölgeye alınabilecek hasarlar, sırtta ağrı ve yanma hissine yol açabilir. Özellikle farkında olmadan sırtın sert zemine çarpılması akabinde sık görülür. Şayet çok ciddi bir yaralanma söz konusu değilse, sırtta hissedilen yanma hissi kısa süre içinde kendiliğinden geçmektedir.

Fibromiyalji

Vücuttaki kas ve bağ dokunun çeşitli sebeplerden belirli bölgelerinin sertleşmesiyle meydana gelen bir kas romatizmasıdır. Kendini ilk olarak kaslarda ağrı ve yorgunlukla belli eden hastalık, kulunçlarların oluşmasına da sebebiyet verebilmektedir. Kaslarda hissedilen kronik ağrılar kişinin yaşam kalitesini düşürerek, yaşamını doğrudan olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Sırt bölgesinde hissedilen yanma, ağrı hissi fibromiyaljiden kaynaklı olabilir. Ancak tek başına tanı için yeterli bulgu değildir. Fibromiyaljinin diğer belirtilerinden aşağıda bahsedilmiştir;

  • Halsizlik, bitkinlik
  • Hareket ve esneklik kısıtlılığı,
  • Vücudun belirli bölgelerinde ağrı, yanma ve hassasiyetlik: Bel ve kalça bölgelerinde ağrı ve hassaslık hissedilebilir.
  • Kaslarda tutukluk,
  • Gündelik işleri yaparken zorlanma

Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen fibromiyaljinin tedavisinde uzmanlar tarafından dokuların oksijenlenmesini sağlayan yöntemlerle fibromiyalji tedavi edilmeye çalışılır. Eğer sırtta yanma ile birlikte kaslarda sürekli ağrı, tutukluk hissi mevcutsa kesinlikle ihmal edilmemeli ve derhal uzman hekime başvurulmalıdır.

Romatoid Artrit

İltihaplı romatizma olarak da bilinen romatoid artritin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte sigara, geçirilen bir takım enfeksiyon hastalıklar ve kalıtsal özellikler hastalığı tetikleyebilmektedir. Sırtta veya başka eklemlerde(el bilekleri, ayak eklemleri) hissedilen ağrılar tek başına romatoid artrit bulgusu olarak değerlendirilmez. Diğer semptomların da uzman hekimler tarafından detaylı izlenmesi gerekir. Hastalığın diğer belirtileri ise şunlardır;

  • Halsizlik, bitkinlik,
  • Eklemlerde ağrı,
  • Eklem bölgelerinde şişlik: İltihabın ilerlemesi akabinde ödem meydana gelebilir.

Diğer Nedenler

  • Ağır fiziksel aktiviteler: Sırt bölgesinin ağır fiziksel hareketlerle zorlanması bu bölgede yanma ve ağrı şikayetine yol açabilir.
  • Tiroid bezi rahatsızlıkları

Sırtta hissedilen yanma, karıncalanma, ağrı gibi şikayetler bahsedildiği üzere çok ciddi eklem hastalıklarının belirtisi olarak görülebilmektedir. Bu yüzden bir süredir devam eden şikayetin ihmal edilmemesi ve mutlaka uzman doktora başvurulması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ