Süt Dişin Arkadan Gelmesi

  • 17 Ağustos 2017
  • 2.926 kez görüntülendi.
Süt Dişin Arkadan Gelmesi

İnsanlarda iki set diş büyümektedir. Bunların ilki süt dişleridir (geçici dişler) ve 20 tane olmaktadır. Doğumdan yaklaşık altı ay sonra görülmeye başlarlar ve yaklaşık üç yaşında tamamlanırlar. Süt dişleri hem sol hem de sağ yanda bulunan iki, ön diş, bir köpek dişi ve iki küçük azı dişinden oluşmaktadır. Alt ve üst çenede de aynı dişler bulunmaktadır.

Süt dişlerin arkadan çıkması çok sık rastlanan bir durumdur ve basit bir muayene ile kolaylıkla düzeltilebilmektedir. Çocuklarda dişlerinin durumuna göre diş hekimleri, arkadan çıkan sürekli dişlerin yerine gelmesi için bu süt dişlerin çekimine ya da ağızda bir süre daha kalmasına karar vermektedir. Ön süt dişleri düştükçe alttan gelen dişler hemen yerine yerleşirler.

Süt Dişin Arkadan Gelme Nedenleri Nelerdir?

Süt dişleri ortalama 6-8 aylık iken alt çene ön bölgeden çıkmaya başlamaktadır. Diş çıkaran bebeklerde sık sık damakta kaşıntı ve kızarıklık, huzursuzluk, tükürükte artış, ateş gibi şikayetlere rastlanmaktadır.

Süt dişlerinin arkadan gelme ya da hiç çıkmamasının bazı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Süt dişlerinin düşmesi bazen gecikebilir ya da zamanından önce gerçekleşebilir. Süt dişlerinin düşmemesi durumu genellikle canlılığını kaybetmiş dişlerde görülmektedir. Eğer süt dişlerinin düşme zamanı geçmiş ise bir çocuk doktoruna ya da diş hekimine danışmakta fayda olacaktır. Zira arkasından gelecek olan diş için düşmeyen diş bir engel oluşturacaktır.
  • Süt dişleri çürüdüklerinde diş etine yapışık şekilde kalabilmekte ve arkadan gelen dişin çıkmasına engel olabilmektedir. Bu durumda dişlerin yapısı bozulabilir ve ağızda ciddi hasarlara yol açabilmektedir.
  • Süt dişlerinin düşmemesinin nedenlerinden biri de arakadan çıkacak bir dişin bulunmamasıdır. Arkadan kalıcı diş gelmez ise süt dişlerinde fizyolojik kök erimesi başlamaz. Bu dişler çürüksüz ve sağlam bir biçimde uzun yıllar boyunca ağızda kalabilmektedir.

Süt Dişin Arkadan Gelmesinde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Bebekler için sıkıntılı geçen bu süreç ebeveynleri de olumsuz etkilemektedir. Sürekli kaşınan damak yüzünden bebek eline geçen herşeyi ağzına alabilmektedir. Bu nedenle anne babalar çocuklarını sürekli göz önünde bulundurmalı veya etrafında ağzına alabilecek eşyaları bırakmamalıdır. Süt dişlerinin çıkma döneminde eczaneden alınabilen ve steril kullanılması gereken ağızlık gibi aletler kullanılmalıdır. Salatalık, elma, kraker gibi besinler de kaşıntıyı önleyebilecek besinlerdir.

Süt dişlerinin çıkması döneminde beslenme bozukluğu, ağrı ya da ağız kokusu gibi şikayetler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda çocuk sağlığı için uzman bir doktordan yardım almak gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ