Taşikardi ve Gebelik

  • 10 Ocak 2018
  • 2.491 kez görüntülendi.
Taşikardi ve Gebelik

Taşikardi, kalbin normalden hızlı atmasına denilmektedir. Yetişkin bir insanın kalbinin dakikada 100’den fazla atması taşikardi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu atma hızı bebeklerde 150, çocuklarda 130, ergenlerde 119’dur. Taşikardi kalbin çok çalışmasına ve kalp kaslarının yorulmasına sebebiyet verdiği için tehlikeli bir durumdur.

Hamilelik döneminde değişen hormonlar kadınlarda vücut fonksiyonlarının da değişmesine neden olmaktadır. Bu hormonal değişiklikler taşikardiyi tetikleyebilmektedir. Gebe kimselerin %2’si bu durumla karşılaşabilmektedir. Gebelikte taşikardi çok daha fazla ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde yaşanan taşikardi rahatsızlığı, bebeğin olumsuz beslenmesine neden olabilmekte ve anne adayındaki dengesiz kalp ritmi bebeği tehlikeye atabilmektedir.

Gebelikte Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı ilerleyen bir gebelikte aşağıdaki belirtilerin görülmesi, kişinin bu belirtileri dikkatli bir şekilde takip etmesini gerektirmektedir.

  • Kalp çarpıntısı,
  • Göğüs altında ağrı,
  • Erken gelişen yorgunluk hissi,
  • Vücudun bazı bölgelerinde uyuşma,
  • Nefes darlığı,
  • Yapılan ani hareketlerle birlikte oluşan baş dönmesi ve göz kararması,
  • Anksiyete,
  • Denge kaybı,
  • Derin ve hızlı bir şekilde soluk alma,
  • Bayılma.

Yukarıdaki belirtilerin çoğu sağlıklı bir kişinin hamilelik döneminde yaşadığı belirtilerdir. Bununla birlikte, gebelikte hareketsiz olunan zamanlarda bile kalp atımı dakikada 10-20 atım fazla olabilmektedir.

Gebeliğin son aylarında ödem ve juguler venöz dolgunluk oluşarak, kalp yetmezliği belirtileri ile karıştırılabilmektedir. Fakat burada önemli olan kalp çarpıntısı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerin diğerlerine eşlik etmesidir. Ayrıca gebelikte belirtilerin görüldüğü aylar spesifiktir. Gebeliği boyunca düzenli hekim kontrolüne giren bir gebenin, hekim tarafından hangi ayda hangi belirtileri göreceği anlatılmaktadır. Gebe olan kişinin kendini takip etmesi ve erken ortaya çıkan belirtiler için vakit kaybetmeden hekime başvurması gerekmektedir.

Gebelikte Taşikardi Neden Olur?

Gebelik öncesi bu tip bir rahatsızlıkla karşılaşmayan kişi, gebelik sırasında vücutta yaşadığı değişikliklerle birlikte taşikardi rahatsızlığı ile tanışabilmektedir. Hamilelik döneminde kan dolaşımının yavaşlaması, hormonal değişiklikler, kolesterolün yükselmesi, kansızlık, obezite, akciğer enfeksiyonu, ilaçların yan etkisi, bazı vitamin ve minerallerin vücuda yeterli alınamaması gibi durumlar taşikardiye neden olabilmektedir.

Gebelikte Taşikardi Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik döneminde taşikardi tedavisi büyük dikkat ve önem arz etmektedir. Tedavide ilaç kullanımı söz konusu olduğundan uzman hekimi anneye ve bebeye zarar vermeyecek ilaçları seçmesi gerekmektedir. Gebe kişi tedaviye olumlu cevap vermezse ve tedavi karmaşık hale gelirse, uzman hekim tedaviye bir süre ara verebilmektedir. İlacın kullanılamadığı durumlarda kalbin atışını düzene sokan şok cihazı, diğer adıyla defibrilatör kullanılabilmektedir. Yine gerekli durumlarda problemli bölgeyi temizleyen radyofrekans ablasyon işlemi de uygulanabilmektedir. Gerekli tedavi yöntemi ile ilgili muhakkak uzman hekime başvurulmalı ve hekimin gerekli gördüğü tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ