Ten Koyulaşması

  • 15 Şubat 2018
  • 5.045 kez görüntülendi.
Ten Koyulaşması

Ten koyulaşması, genellikle tenin birkaç ton koyulaşması şeklinde ortaya çıkar. Bu koyulaşma, altın rengi tonlarına doğru olabilir veya sağlıksız görünen bronz bir renk olabilir. Ten koyulaşması genellikle akut (hızlı ilerleyen) bir semptomdur.

Ten Koyulaşmasının Nedenleri Nelerdir?

1-)Tiroid Bezi Bozuklukları

Tiroid bezinin düzgün çalışmaması durumunda oluşan tiroid hastalıkları ten renginde koyulaşmaya neden olabilmektedir.

2-)Addison Hastalığı

Addison hastalığı, ten rengini belirgin düzeyde koyulaştıran bir hastalıktır. Addison hastalığı, böbrek üstü bezlerinin yetersiz çalışmasına bağlı olan bir hastalıktır. Addison hastalığı, melanodermi adı verilen bir başka rahatsızlığın da belirtisidir.

2-)Melanodermi

Melanodermi, deride melanin (biyolojik bir pigment) artışına bağlı olarak gelişen bir renk koyulaşması rahatsızlığıdır. Melanodermi, bronz şeker hastalığı ve addison hastalığının önemli bir belirtisidir.

Melanodermi, kişinin cildinden ciddi bir koyulaşmaya neden olur. Bu koyulaşma, kahverengi-siyah tonlarına kadar varabilir.

3-)UV Işınları

Güneşin altında uzun süre ve üstelik korumasız bir şekilde kalmak cilt renginde ciddi bir koyulaşmaya neden olabilir. Güneş ışınlarının içerisinde bulunan UV (ultraviyole) ışınları cildinizin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu durum cildinizde güneş lekesi olarak bilinen lekelerin oluşmasına neden olabilmektedir.

4-)Eşitsiz Cilt Rengi

Cildin alt katmanlarındaki dokuların düzgün çalışmaması eşitsiz cilt rengine neden olabilir. Bu durumda cildin bazı bölgeleri diğer bölgelerden daha koyu bir renge bürünebilir. Bu koyuluk, bazen dışarıdan belli olmayacak kadar düşük derecededir. Cilt kuruluğu, eşitsiz cilt rengini tetikleyen bir faktördür.

5-)Ölü Hücreler

Cilt, doğal yenilenmesini gerçekleştiremediğinde cildin üst katmanı koyulaşmaya başlar. Bunun sebebi cilt üzerinde biriken kir, toz ve ölü derilerdir.

6-)Alerjik Durumlar

Alerjiler, cilt rahatsızlıklarının en yaygın sebeplerindendir. Alerjiler birçok reaksiyona sebep olabildiği gibi ten koyulaşmasına da yol açabilir.

7-)Kullanılan İlaçların Yan Etkisi

Bazı ilaçlar -özellikle de deriye uygulananlar- ciltte yan etkiye neden olabilir ve ten koyulaşmasına sebep olabilir.

8-)Kimyasallar

Bazı kozmetik malzemeler veya bakım ürünleri ten koyulaşmasına neden olabilir. Özellikle de cildi nemlendirmek amacıyla kullanılan bazı yağlar ve kremler güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman ten koyulaşmasına neden olabilmektedir.

9-)Hormon Düzensizliği

Hormonal bozukluklar birçok reaksiyona sebep olduğu gibi ten koyulaşmasına da neden olabilir. Doktora başvurulması ve bazı hormon testlerinin yapılması gerekmektedir.

Ten Koyulaşmasının Tedavisi ve Bazı Önlemler

  • Tedavinin gerçekleşmesi için doğru teşhis koyulması gerekmektedir. Ten koyulaşması şikayetinde öncelikle doktora başvurulmalı, doktorun gerekli görmesi durumunda gerekli testler yapılmalı ve sonuca göre doktorun tavsiye edeceği ilaç tedavisi veya diğer tedaviler uygulanmalıdır.
  • Ten koyulaşması ve diğer cilt rahatsızlıklarından korunmak için güneşin zararlı ışınlarından da korunmak gerekir. Koruyucu kremler ve güneşin keskin olduğu saatlerde güneş altında bulunmamak zararlı güneş ışınlarından korunmak için birer önlemdir.
  • Kullandığınız kozmetik ürünler, bazı bakım ürünleri ve cildinize temas eden bazı kimyasalları tespit etmeli ve ten koyulaşmasına sebep olabileceğinizden şüphelendiğiniz ürünlerden uzak durmalısınız.
  • Alerji durumu söz konusu ise alerjen maddeden uzak durulmalıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ