Topuğumun Üzerine Basamıyorum

  • 15 Şubat 2018
  • 10.641 kez görüntülendi.
Topuğumun Üzerine Basamıyorum

“Topuğumun üzerine basamıyorum” şikayeti, ayak bölgesinde en çok karşılaşılan şikayetlerden biridir. Topuklarımız, vücudumuzun neredeyse bütün yükünü taşımaktadır. Ve kişi yürürken topuğuna, vücut ağırlığı kadar, koşarken ise vücut ağırlığının iki katı kadar yük biner.

Ayakta durmak ve yürümek eylemlerini her gün gerçekleştirdiğimizi düşününce, topuk ağrısı şikayetinin ne derece rahatsız edici olabileceğini tahmin edebiliriz. Yaygın olarak, topuk ağrısının topuk dikeninden kaynaklandığına inanılır. Fakat topuk dikeni, topuk ağrısına yol açabilecek sebeplerden sadece birisidir.

Topuğumun Üzerine Basamıyorum Şikayetinin Nedenleri Nelerdir?

Topuk bölgesindeki ağrı/acının sebebi, ağrının/acının hissedildiği bölgeye göre değerlendirilmeli ve buna göre bir teşhis konulmalıdır.

  • Topuğun alt kısmında olan ağrılar; topuk dikeni, plantar fasiitis, ayak tabanına giden sinir sıkışması, topuk yağ yastıkçığı gibi sebeplerden olabilir.
  • Topuk dikeni; topuk kemiğinde (yere doğru olan kısmında) sivri ve ince bir kemik çıkıntısıdır. Topuk dikeni, ayaktaki bağın sürekli olarak gerilmesi sonucunda oluşmaktadır.
  • Plantar fasiitis; topuk dikeni ile plantar fasiit sıklıkla birbirine karıştırılsa da aslında iki farklı durumdur. Ayak bölgemizde; plantar fasya diye adlandırılan, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz bir doku şeridi bulunmaktadır. Plantar fasya, ayak tabanındaki kasları saran bağ doku yapısıdır denilebilir. Bu bağ doku yapısı, yürümeye yardımcı olmaktadır. Plantar fasya yapısı zarar gördüğünde plantar fasiit durumu oluşmuş olur. Sporcularda ve askerlerde sıkça görülen plantar fasiit, ayak tabanının fazla basınca maruz kalması durumunda plantar fasyanın zarar görmesi sebebi ile oluşmaktadır. Plantar fasiit, yorulma, ağrı gibi reaksiyonlarla kendini göstermektedir.
  • Sinir sıkışması; vücudun birçok bölgesinde olduğu gibi ayak bölgesinde de sinirler sıkışabilir. Sinir sıkışmaları, sinirlerin aşırı baskıya maruz kalmasıyla oluşmaktadır. Topuk bölgesi de sık sık baskıya maruz kalan bir bölgedir. Sinir sıkışması durumu, karıncalanma, yanma, uyuşma gibi semptomlar gösterir.
  • Topuk yağ yastıkçığı; topuk derisi ile topuk kemiği altında bulunan yağ dokusuna verilen addır. Travmatik bir durumda topukta yağ yastığı olan bölgede hassasiyet, şişlik ve morluk durumları oluşabilir. Yaş ilerledikçe topuktaki yağ yastığında incelme söz konusu da olabilir. Bu her iki durum da ağrı ve acıya sebep olarak; “topuğumun üzerine basamıyorum” şikayetine yol açabilir.
  • Topuğun arka kısmındaki ağrılar; topuğun arka kısmındaki ağrılar genellikle aşil tendonu ile alakalıdır. Aşil tendinosizi, kalkenal kemik çıkıntıları, Haglund hastalığı gibi aşil tendonunun zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıklar topuk kemiğinin arkasında bir çıkıntıya sebep olabilir, ağrı ve acı hissi belirgin olarak hissedilir. Bu hastalıklar, aşil tendonunun çok yorulması, baskıya maruz kalması durumlarında ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir botu çok sıkarak bağladığınızda aşil tendonuna baskı uygulayarak bir rahatsızlık oluşmasına neden olabilirsiniz.

Topuk Ağrısının Tedavisi ve Bazı Önlemler

  • Eğer bütün gün ayakta olan biri iseniz “topuğumun üzerine basamıyorum””dememek için zaman zaman dinlenmeniz şarttır.
  • Ayağınızı çok yormayan, ağır olmayan, ayak yapısıyla uyumlu ayakkabılar tercih edilerek bu şikayetin oluşması önlenebilir.
  • Sporcu iseniz topuk ağrısı ile daha sık karşılaşabilirsiniz, spor esnasında doğru hareketler yapmalı, ayaktaki baskıyı azaltarak ayağın rahatlamasını sağlayacak önlemler almalısınız.
  • Germe egzersizleri ve topuk desteği şikayetin azalmasını sağlayacaktır.
  • Ağrıların ısrarcı olması durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuz yaptığı tespit sonucunda; fizik tedavi, egzersiz, ESWT tedavisi, bazı ilaçlar veya cerrahi müdahale gibi tedaviler uygulayabilir. Daha detaylı ve kesin bilgi almak için muhakkak sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ