Yoğurt Gaz Yapar mı?

  • 05 Şubat 2018
  • 2.912 kez görüntülendi.
Yoğurt Gaz Yapar mı?

İnsan vücudunda gaz yapan birçok besin türü bulunmaktadır. Yoğurt bazı durumlarda bazı kişiler için yoğun şiddette gaz yapan bir maddedir. Yoğurdun gaz yapmasının birçok farklı sebebi vardır. Bilindiği üzere yoğurt içinde bol miktarda laktoz bulunur. Laktozun mide tarafından sindirilememesi durumunda bu durum kişide gaza neden olur. Gaz kişinin sosyal ve günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur. Gaz sorunu yaşamak istemeyen kişilerin gaza neden olduğu bilinen yiyeceklerden uzak durması gereklidir.

Yoğurdun gaz yapması durumuna neden olan sağlık sorunlarından birisi gıda intoleransıdır. Yoğurt yedikten sonrasında yeterli derecede sindirim olmaması durumunda gazın yanı sıra sancı ve mide bölgesinde şişlikler de görülebilir.

Gaz Yapan Besinler Nelerdir?

Vücutta gaz yapan çok sayıda besin değeri vardır. Bu besinlerin bir kısmı sürekli gaz oluşumuna neden olurken bazıları ise bazı zaman dilimleri içinde gaz oluşmasına neden olmaktadır. Vücutta gaz yapan belli başlı değerler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bazı meyvelerin diğerlerine göre gaz yaptığı bilinmektedir. Gaz yapıcı özelliği olan meyveler arasında armut ilk sırada gelmektedir. Gaza neden olan diğer meyveler arasında şeftali ve elma gibi çok tüketilen meyveler gelmektedir. Bu meyvelerin besin değeri içinde yer alan sorbitol ürünlerin midede gaz oluşturmasına neden olmaktadır.
  • Meyvelerin yanı sıra birçok sebze gaz yapıcı özelliğe sahiptir. En çok gaz yapan sebze fasulyedir. Özellikle kuru fasulye yemeği gaz yapan maddelerin ilk sırasında yer almaktadır. Gaz yapıcı özelliği bulunan diğer sebzeler arasında kuşkonmaz, brokoli ve lahana gelmektedir. Özellikle bu sebzelerin çiğ bir biçimde tüketilmesi gaz oluşumunu sağlamaktadır.
  • Süt ve süt ürünleri gaz oluşumuna öncelik veren besinler arasında yer almaktadır. Süt, yoğurt gibi besin değeleri çok yararlıdır ve içinde yer alan laktoz maddesi nedeniyle gaz oluşumuna olanak tanımaktadır.
  • Bakliyatların çoğu piştikten sonra gaz oluşumuna neden olur. Yemek yapımında kullanılan bakliyatlar arasında nohut, bezelye, kuru fasulye gibi ürünler yer almaktadır. Kişinin bu ürünleri bir gün önceden ıslatıp tüketmesi gaz oluşumuna bir nebze iyi gelecektir.
  • Gazlı içeceklerin de geçici gaz oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Bu ürünler içinde çok sayıda şeker olması gaz oluşumunu ve kilo almayı tetiklemektedir.

Gaz Yapan Yemekler Hangileridir?

Çoğu ürünün çiğ halde tüketilmesi gaza neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin yediği yağlı yemekler de gaza neden olur. Kuru fasulye yemeği, et yemekleri, çok yağlı tavuk yemekleri vücutta gaz oluşumuna neden olan maddeler arasında yer almaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ