Omurilikte Leke

  • 21 Mart 2017
  • 9.233 kez görüntülendi.
Omurilikte Leke

Omurilikte leke oluşumu günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir durum olmakla beraber bir çok hastalık sonucunda oluşabilmektedir. Kanser, iltihaplanma, enfeksiyonlar, travma, doğum lekeleri veya yaralanmalar sonucunda oluşan lekeler gibi bir çok farklı nedenden kaynaklı oluşabilmektedir.

Kanser, enfeksiyonlar, iltihaplanma gibi durumlarda genellikle bağışıklık sisteminin düşmesinden kaynaklı olarak iltihabın olduğu bölgede leke oluşumu gözlenebilmektedir.

Omurilikte Leke Oluşum Nedenleri Nelerdir ?

Kanser

Kanser, hasarlı hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve yayılması olarak tanımlanabilmektedir. Kanser hastalarında bağışıklık sistemi oldukça zayıftır ve bağışıklık sistemindeki bu zayıflık bir çok rahatsızlığa da neden olmaktadır. Hasarlı dokunun yayılması sonucunda omurilikte enfeksiyonlar oluşabilmekte ve dahilen de leke oluşumuna neden olabilmektedir.

Omurilik İltihabı (enfeksiyonu)

Omurilikte leke oluşumuna neden olan en önemli faktördür. Omurilik iltihabı, omuriliğin enfeksiyonlar, kronik hastalıklar gibi faktörlere bağlı olarak görevini tam olarak yapamaması sonucunda oluşabilmektedir.

Omurilik iltihabı genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla vücutta ortaya çıkan şiddetli viral veya bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda iltihabın önce beyine ve beyin zarına ardından omuriliğe yayılması sonucunda oluşabilmektedir. Ciddi bir hastalık olmakla birlikte hastalığın tedavi edilememesi vücutta ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Doğum lekeleri

Omurilik üzerinde veya vücudun bir çok yerinde doğumsal kaynaklı olarak lekeler oluşabilmektedir.

Yaralanmalar ve travmalar

Dikkatsizlik sonucunda veya ciddi yaralanmalar gibi travmalar sonucunda cilt üzerinde kalıcı ciddi lekeler ortaya çıkabilmektedir.

Omurilikte Leke Oluşumunun Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Omurilikte oluşan lekelerde hastalık etmenine bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanır. Doğuştan kaynaklı lekeler genellikle kalıcıdır ve tedavi uygulaması genellikle sonuçsuz kalmaktadır.

Kanser gibi ciddi hastalıkları olan kişilerde tedavinin olumlu yönde ilerlemesi ve hastalığın iyileştirilmesi ile vücut kendini tamir etmeye başlayacağı için lekeler bir süre sonra kendiliğinden geçme eğiliminde olacaktır.

Omurlilk iltihabı sonucunda lekeler oluşabilmektedir. Hastalık nedenine bağlı olarak viral veya bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılan ilaç preparatları ile tedavi gerçekleşebilmektedir. Tedavinin gerçekleşmesi ile lekeler bir süre sonra kendiliğinden geçme eğiliminde olacaktır.

Yaralanmalar ve travmalar sonucunda omurilikte geçici lekeler oluşabilmektedir. İyileşme durumunda lekeler bir süre sonra kendiliğinden geçme eğiliminde olacaktır. Geçmediği takdirde sağlık kuruluşundan yardım almak gerekir.

Bunların dışında lekelerin geçmediği durumlarda cildiye alanındaki uzman hekimler tarafından reçetelenen yarıkatı jel, krem, merhem gibi preparatlar ile lekelerin geçmesi sağlanabilmektedir. Ancak kullanılacak ilaçların kesinlikle doktor kontrolü altında olması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ