Adet Gecikmesi ve İdrar Yolu Enfeksiyonu

  • 22 Ocak 2018
  • 4.252 kez görüntülendi.
Adet Gecikmesi ve İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu kadınların sıklıkla maruz kaldığı bir durumdur. Özellikle genital bölgenin hijyenine azami derecede dikkat edilmemesi, idrar yollarında soğuk algınlığı ya da daha başka nedenlerle bu durum ortaya çıkabilmektedir. İleri derecede idrar yolu enfeksiyonunda, şiddetli sancı, kanlı idrar ve vajina girişinde kaşınma ve yanma hissi söz konusu olur. İleri derecedeki enfeksiyon son derece tehlikelidir. Çünkü hem böbreklerde iltihaplanmaya hem de doğurganlığa zarar vermeye kadar ilerleyebilir.

Bazı durumlarda idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon, adet döngüsünü bozarak, reglin gecikmesi ile de sonuçlanabilmektedir. Tam aksine yoğun inflamasyon(iltihap) sonucunda aşırı kanama da söz konusu olabilmektedir. Enfeksiyonun atılması için ise mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. İdrar yollarında enfeksiyon olmamasına rağmen adet düzeni bozulmuş ya da adet günü gecikmişse, başka sebepler söz konusudur.

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

  • En önemli ve ilk akla gelen neden hamileliktir. Hamilelik süresince birey adet görmez, ilk haftalarda ya da ilk aylarda kanama görülse de, bu regl ile karıştırılmamalıdır. Hamilelik süreci sonlanan bazı bireylerde de adet gecikmesi söz konusu olabilmektedir ancak endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü vücut kendini toparlama sürecindedir.
  • Birey aşırı stres altındaysa, psikolojik olarak bir travma atlatmışsa ya da rahat bir durumda değilse, adet gecikmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ilaç kullanımı genellikle söz konusu değildir ve stres faktörleri ortadan kalktığında adet düzeni eski haline döner.
  • Adet döngüsünde genel olarak bir düzensizlik bulunan bireylerde, polikistik over bulunma olasılığı çok yüksektir. Bu gibi bir durumda birey muayene olmalıdır. Muayene işleminde ultrason cihazı ile kistler tespit edilir ve genellikle de beli bir süre için doğum kontrol hapı kullanımı gerekir. Hapların bitiş sürecinde kistin erimesi ve adet döngüsünün düzene binmesi olasıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Kadınların genital bölgesi, enfeksiyonlara yakalanmaya oldukça müsaittir. Özellikle kızlık zarının kaybolması sonrasında bu risk daha da artar. Çünkü artık vajina girişini bakterilerden koruyan ve kalkan vazifesi gören zar işlevini yitirmiştir. Vücudun kendi ürettiği bakterilerin, sindirim sisteminden yola çıkarak idrar yolunda enfeksiyona neden olması başlıca nedendir. Buna ek olarak, genital bölgede hijyen son derece önemlidir. Özellikle birey tuvalete çıktıktan sonra önden arkaya doğru bölgeyi temizlemeli ve muhakkak kurulamalıdır.

Böbreklerinde enfeksiyon ve böbrek taşı bulunan bireylerde de idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebilmektedir. Bu durum aynı zamanda kabızlık ve bağırsaklar ile ilgili daha başka problemlere de neden olabilmektedir.

Bireyin bağışıklık sistemi zayıfsa, en ufak bir soğuk algınlığı idrar yolları enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bu durum kadınlarda kronik bir hal alabilir ve her defasında ilaç tedavisi gerekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ