Ağız Çevresindeki Sivilceler
Ağız Çevresindeki Sivilcelerin Nedenleri Nelerdir?
Perioral Dermatit ismi ile de anılan rahatsızlık, ağız çevresinde oluşan sivilceler ve kızarıklıklardan oluşan bir hastalıktır. Normal sivilce problemi her yaşta vücudun her bölgesinde görülebilen bir hastalıktır. Perioral Dermatit (ağız çevresi sivilceleri) genellikle 20-25 yaş arasındaki genç kadınlarda görülür. Bu hastalık kroniktir yani tekrar edebilir.
Sivilce oluşumunda dengesiz beslenme ve stres önemli derecede rol oynar. Özellikle yağlı yiyecekler ve hormonal dengesizlikler sivilce problemi başlamasında ve çoğalmasında büyük etkenlerdir. Ağız çevresinde oluşan sivilcelerde ise farklı ve birçok neden bulunabilir:
- Düzenli olarak sigara kullanan bireyde ağzın çevresinde sivilcelenme görülebilir. Dumanla ve sigarayla birebir etkileşimde bulunan ağız ve dudak çevresinin sağlığını olumsuz etkileyen sigara buna sebep olabilir
- Ağız çevresinin yağlı bırakılması, gerek hijyenden gerek kullanılan ürünlerden kaynaklı olarak ağzın kenarında sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
- İş, okul, regl dönemi ve ilişkilerden kaynaklı dönemsel stresler ve hormonal dalgalanmalar ağız çevresindeki sivilcelerin nedeni olabilir.
Sivilceler genellikle kızarıklık olarak başlar, ardından iltihap toplayabilir ve soyulmalar olabilir. Bu durum gebelik zamanında görülüyor olabilir. Yine hormonal bir etken olarak regl dönemi ve ergenlik dönemini sayabiliriz.
Aynı zamanda Sivilceler kullanılan ilaçlardan dolayı çıkıyor olabilir. İç organların aynası olarak görülen yüzümüzde şayet bir rahatsızlık varsa doktora danışılmalıdır. Kullanılan makyaj malzemeleri de yapısından dolayı veya hijyenik durumlarından dolayı sivilcelenmeye sebep olmuş olabilir. Kullanılan ürünlerin tester(test ürünü) olması halinden sizden başka birçok kişinin kullanmasıyla mikrop ve bakterilere açık hale gelecektir. Bu da yüzünüzde sivilcelenmeye yol açabilir.
Ağız Çevresindeki Sivilceler Nasıl Geçer?
Ağız çevresinde sivilcelenme varsa önce nedeni belirlenmeli sonra neden ortadan kaldırılmalıdır. Sivilcelerle oynanmamalı ve temiz tutulmalıdır. Yüz temizleyicisi veya kolonya ile temizlerken yüzünüzün hassasiyet derecesine önem vermeniz gereklidir. Aksi takdirde sivilcelenen bölge daha da kızarabilir. Evde uygulayacağınız bitkisel kürler de ağız çevresindeki sivilceler için geçirici bir yöntem olabilir ama yüz tipinizi, alerjilerinizi ve kür veya maskenin uygunluğu test edilmelidir.
Ağız çevresindeki sivilceler ile sürekli temasa geçilirse yayılması mümkündür. Bu yüzden geçirici yöntemler uygulanmalı, sorunun nedeni tespit edilip ortadan kaldırılmalıdır. Eğer sivilceler beslenmenin aşırı yağlı oluşundan veya yüzün yağlı bırakılmasından oluşuyorsa, kullanılan yağ içerikli makyaj malzemeleri bu durumun daha kötüleşmesine sebep verebilir.
Ağız çevresindeki sivilcelerin çözümü olarak ilaç kullanmak isteniliyorsa, uzman bir hekime danışmak çok önemlidir. Yanlış müdahale ile yayılabilecek sivilcelerin çözümü için nedenler gözden geçirilmelidir; sigara kullanımına dikkat edilmeli, yüz temiz tutulmalı, beslenmeye dikkat edilmelidir.