Ağız İçinde Kabarcık

  • 30 Mayıs 2017
  • 14.528 kez görüntülendi.
Ağız İçinde Kabarcık

Her yaştan kimsede görülebilen ağız içinde kabarcık, yara oluşumlarının pek çok nedeni vardır. Yanlışlıkla yanağın ısırılması veya çok soğuk-sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi akabinde sık rastlanır. Genellikle yemek yeme esnasında duyulan acı hissi ile kendini belli eder.

Ağız içindeki yaralar aft olarak tanımlanır. Ağız içinde farkedilen kabarcık alerji ve travma etkenleri gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi ciddi sorunların göstergesi niteliğinde de olabilir. Bu yüzden kabarcık kesinlikle gözardı edilmemeli, altında yatan neden detaylı araştırılmalıdır.

Ağız İçinde Kabarcık Neden Olur?

Halk arasında ağız içindeki kabarcıklar çoğu zaman uçuk ile karıştırılır. Ancak unutulmamalıdır ki uçuk çoğunlukla ağzın dış bölgesinde baş gösterir. Aşağıda ağızda baş gösteren kabarcıkların başlıca sebepleri anlatılmıştır.

Alerjik Durumlar

Ağız içinde kabarcık, yara genel olarak aft oluşumunun başlıca nedenlerinden biri alerjik reaksiyonlardır. Bağışıklık sistemimiz alınan bazı gıdalara karşılık tepki verir. Alerji olarak bilinen bu tepki akabindeyse ağız içinde aft oluşumu tetiklenebilir. Genellikle gıda alerjisinde sık görülür. Bu sebepten meydana gelen kabarcıkların önlenebilmesi için ilk olarak alerjiyi tetikleyici gıda ürünü belirlenmeli ve daha sonra tedavi sürecine geçilmelidir.

Travma Etkenleri

Yemek yerken veya durduk yerde konuşurken yanağın ısırılması durumu hemen hemen herkesin en az bir defa yaşadığı bir sorundur. Bu esnada hasar gören yanakta kabarcık, yara oluşumu baş gösterebilir. Travma etkeni kategorisinde ele alınan bu durum gibi tüketilen sıcak yiyecek ve içecekler de, ağız içi bölgesini tahriş ederek kabarcık problemine yol açabilir.

Ağız İçi Temizliğine Yeterince Özen Gösterilmemesi

Ağız içi temizliğine yeterli oranda dikkat edilmemesi, dişlerin düzenli fırçalanmaması bu bölgedeki bakteri oluşumlarını tetikleyerek ağız içinde kabarcık sorununa neden olabilir.

Ağız İçindeki Kabarcıklar Nasıl Önlenir ve Geçer?

  • Ağız içi temizliğine dikkat etmek ve düzenli olarak dişlerin fırçalanması olası bakteri artışı önleyerek, ağız içinde yara oluşumunun önüne geçer.
  • Aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerin bir anda tüketilmemesine dikkat etmek.
  • Ağız içi yaralarının tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerin başında tuzlu su gargarası gelmektedir. Gün içinde birkaç kez uygulanan tuzlu su gargarası sayesinde yaralar kısa süre içinde iyileşebilmektedir.

Ağız içinde farkedilen kabarcıklar kimi zaman ciddi enfeksiyonel durumlardan kaynaklı olabilmektedir. Şikayetin altında yatan nedenin doğru tetkiki ve nedene yönelik tedavisi için uzman doktora danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ