Alçılı Ayakta Karıncalanma

  • 11 Nisan 2017
  • 17.225 kez görüntülendi.
Alçılı Ayakta Karıncalanma

Kaza, darbe ya da herhangi bir hastalık sonucunda kemikte kırık olması sonucunda alçı tedavisi uygulanabilir. Kırıklar vücudun herhangi bir yerinde olmakla beraber çok sık olan ayak bölgesindeki kırıklar daha bir zordur. Kırık bölge alçıya alınır ve kemiklerin kaynaması sağlanarak eski haline gelmesi ile tedavi tamamlanır.

Uzun süre alçıda kalan bölgede alçı çıkarıldıktan sonra eklemlerde ve hareketlerde kısıtlık, çevredeki kaslarda zayıflama görülebilir. Alçı yöntemi acısız ve kolay bir uygulamadır. Fakat kişide bazı olumsuzluklara neden olabilir. Bunlar basit yan etkiler olsa da kişiyi oldukça rahatsız eder. Bu yan etkiler uyuşma, karıncalanma, yanma hissi, kaşınma ve ağrı hissi olabilir. Bu nedenle bu durumların en aza indirilmesi ve hatta hiç olmaması için dikkatli olunması veya olduysa da tedavi edilmesi gerekir.

Alçılı Ayakta Karıncalanma Neden Olur?

  • Kırık tedavisi için alçının çok sıkı bir şekilde uygulanması sonucunda alçı sinirlere baskı uygular ve sinirlerdeki sıkışmadan ötürü his kaybı ve bunu takiben karıncalanma, uyuşma görülebilir. Karıncalanma, iğne batma hissi gibi olur.
  • Alçılı ayağın uzun süre hareketsiz, sabit kalması sonucunda da ayakta karıncalanma ve uyuşma görülür. Bu durum alçı çıkarıldıktan sonra da bir süre devam edebilir.
  • B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak da ayakta karıncalanma görülür. Alçılı ayakta ise hareketsizlik ile B12 eksikliği birleşince ciddi derecede uyuşma ve karıncalanma olmaktadır.

Alçıdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Alçı kurumadan üzerine ağırlık uygulanması sonucunda alçının şekli bozulur ve bu da kırığın hatalı kaynamasına yol açar. Islanması da aynı sorunlara yol açar. Su geçirmeyen torbalar kullanılması gerekir.
  • Alçıyı bozan herhangi bir cisim alçı içine sokulmamalıdır. Bu alçıya zarar vereceği gibi kırık bölgesine de zarar verir. Bu da ayağın uyuşmasını ve karıncalanmasını arttırır.
  • Alçı tedavisinde ilk zamanlarda kırık bölgede şişme olabilir. Bu şişme eğer fazlaysa ağrı yapabilir. Bu durumlarda alçılı bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır.
  • Kan dolaşımını engellememesi için alçı uygulaması çok sıkı olmamalıdır. Parmaklar hareket etmelidir. Doktorunuz bunu kontrol etmelidir. Eğer çok sıkı olursa kan dolaşımı engellenebilir ve karıncalanmalar, uyuşmalar görülebilir.
  • Eğer hasarlı bölgede kızarıklık, uyuşma, karıncalanma, yanma hissi, çok fazla kaşıntı, ağrı, alçıda renk değişimi, akıntı, kişide ateş, mide bulantısı, kusma varsa derhal hekime başvurulmalıdır. Alçı işlemini doktorunuz yaptığı gibi çıkarma işlemini de doktorunuz yapacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ