Alerji Sonrası Kalan Lekeler

  • 01 Aralık 2017
  • 3.237 kez görüntülendi.
Alerji Sonrası Kalan Lekeler

Vücudun normalde tepki vermemesi gereken yabancı maddelere karşı tepki vermesine yol açan aşırı duyarlılık reaksiyonlarına alerji denir. Bir besin maddesi veya herhangi zararsız protein vücuda ulaştığında sanki bir mikropmuş gibi savunma sistemi tepki verir. Antikorların savunma sistemini uyarması sonucu vücutta fazla miktarda histamin salgılanır.  Bunun sonucunda vücut salgılarında artış, kızarıklık, şişlik ve morluk oluşumuna yol açabilir.

Erken ortadan kalktığında ise bu tepkiler azalarak yok oluyor. Fakat iyileştikten sonra arkalarında iz bırakabiliyorlar. Bu lekeler bulunduğu yerlere ve miktarlarına bağlı olarak can sıkıcı olabiliyor.

Alerji Sonrası Kalan Lekelerin İzi Kalmaması için Ne Yapmalıyım?

Öncelikle alerji kontrol altına alınmalıdır. Vücutta alerjiye neden olan etken belirlenmeli ve vücutla teması önlenmelidir. Alerji kontrol altına alındıktan sonra kalan lekelerin geçmesi biraz daha zaman alabilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Cilt bu bölgelerde hassaslaştığı için bu bölgeleri zararlı olabilecek etkilerden korumalıyız. Güneşteki UV ışınları cilt için zararlıdır. Alerji sonrası kalan lekeleri fazla güneş ışığı almaktan korumalıyız. Zararlı ışınlara karşı daha savunmasız olan bu bölgeleri güneşten korumazsak, ciddi hasarlar oluşabilir. Lekeler zamanla kalıcı izlere dönüşebilir.

Alerjilerde kaşıntı da genellikle görülen bir durumdur. Alerji oluşan bölgeyi sert bir biçimde kaşımak bu bölgede dokuya fiziksel hasar verip sonraki dönemlerde iz kalmasına sebep olabilmektedir.

Alerji Sonrası Kalan Lekeler Nasıl Geçer?

Vücut bize bir tepki verdiğinde öncelikle bu tepkinin kaynağı bulunarak çözülmelidir. Alerjilerde de öncelikle alerjiye sebep olan antijenler vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Alerjiye neyin sebep olduğunu bilmiyorsak, hemen doktora başvurulmalıyız. Alerji görülmeden de sağlık kuruluşlarında alerji testleri yapılmaktadır. Bu testleri yaptırarak neye karşı alerjinin olduğu öğrenilip, o maddeden uzak durulmasında yarar vardır.

Alerji oldu, erken ortadan kaldırıldı ve alerji ortadan kalktı. Sonrasında kalan lekeler eğer fazla ve rahatsız ediciyse doktora başvurulmalıdır. Doktor uygulayacağı ilaç ve topikal krem tedavisiyle lekeler hızla iyileşecek ve ardında iz kalmayacaktır. Fakat bu ilaçların kesinlikle doktor tavsiyesi ve gözleriyle kullanılması gereklidir.

Lekelerin tedavisinde kullanılan en acısız yöntemlerden biri ise lazer tedavisidir. Lazerle izler ortadan kaldırılabilir. Fakat lazer operasyonları birden fazla seans sürebilmekte ve bu yöntem pahalı olabilmektedir.

Eğer vücuttaki lekeler iyileşmiyor ve giderek büyüyorsa vakit kaybetmeden bir dermatologa başvurulmalıdır. Çünkü bu durum önemli bir problemin habercisi olabilir. Vakit kaybetmeden doktora başvurmak erken teşhis ve tedavi sonucunda tam iyileşme için son derece önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ