Ani Tansiyon Yükselmesi

  • 25 Kasım 2017
  • 2.897 kez görüntülendi.
Ani Tansiyon Yükselmesi

Tansiyon yüksekliği kan basıncı ile alakalı olan bir rahatsızlıktır. Yüksek tansiyon ise damarlara uygulanan basıncın normalden fazla olması şeklinde tanımlanır. Yetişkin insanların yaklaşık %50 oranında tansiyon problemi yaşadıkları bilinmektedir. Yüksek tansiyon kontrol altına alınamaması ya da tedavi edilememesi durumunda felç, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Gerekli olduğu takdirde mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Ani tansiyon yükselmesi aşırı stres ya da psikolojik baskı gibi nedenlerden tekrarlanmayan şekilde de karşımıza çıkabilmektedir.

Ani Tansiyon Yükselmesi

Sürekli yüksek tansiyon problemi yaşayan insanlara hipertansiyon hastası denir. Eğer ani tansiyon yüksekliği sürekli olarak gerçekleşmiyorsa tansiyon hastası olarak tanımlanmaz. Yaş yükseldikçe tansiyon hastası olma riski artmaktadır. Bunun en büyük nedeni genetik faktörlerin olduğu bilinmektedir. Genç yaşta gerçekleşiyorsa ve sürekli değilse bunun nedeni stres dışında bir şey olmadığı düşünülür. Genç yaşta tansiyon hastası olma olasılığı oldukça düşüktür.

Vücut gün içinde ani tansiyon yükselmesi ve düşmesi yaşayabilir. Bunlar vücudun dengeleyebileceği düzeydeyse hissedilmez. Bu durum oldukça normaldir ve her insanda gerçekleşir. Eğer tansiyonunuz hissedeceğiniz şekilde düzenli ve sürekli olarak yükselip, azalıyorsa her biri ölçülmeli ve not alınmalıdır. Tansiyonunuzu ölçüp yazabileceğiniz bir tansiyon periyot kağıdını eczane ya da sağlık olacağından rahatlıkla temin edebiliriz. Sürekli tekrarlanan bir tansiyon problemi varsa mutlaka evde bir tane tansiyon ölçme cihazı bulundurmanız gerekebilir. Eczaneye ya da sağlık ocağına gidip tansiyonunuzu rahatlıkla ölçtürebilirsiniz.

Ani Tansiyon Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?

Tansiyonun yükselmesi durumunda bir halsizlik ve dirençsizlik yaşanır. Nadir olarak denge kaybı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi kuvvetli ve ani belirtilerle karşılaşılır. Ek olarak nabız artışı, kalbin üzerinde baskı, kalp ağrısı ve çarpıntı da hissedilir. Hastalar yerden kalkacak enerji bile olmadığını ve kulağında çınlama ile birlikte kalp atışlarını duyduklarını da söylemektedir. Midede bulantı ve mideye giren kramp rahatsızlığının meydana geldiğini belirten birçok hastada bulunmaktadır. Tansiyondan görme duyusu da etkilenir ve hasta görme problemi yaşadığını belirtir. Çoğu hasta tansiyonu yükseldiğinde bulanık ya da çift gördüğünü söylemektedir.

Ani Tansiyon Yükselmesi Durumunda Ne Yapılması Gerekmektedir?

Tansiyon yükselmesi yaşayan birçok insan daha öncede karşılaşmış olmalarına rağmen bu durumu önemsemeyip kendi kendine geçmesini beklemektedir. Bu durum tamamen yanlıştır. Tansiyon mutlaka bir doktorun kontrol etmesini gereken bir rahatsızlıktır. Damara uygulanan basınç ne kadar yüksekse insan hayatı o denli risk altındadır diyebiliriz. Herhangi bir ortamda kendiniz ya da başkasının tansiyon yüksekliği problemi olursa o an tansiyonun ölçülmesi gerekmektedir. Daha sonra doktora gittiğimizde ölçüm yaptığınız değer gösterilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ