Antibiyotik Kullanırken Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması

  • 07 Şubat 2017
  • 4.224 kez görüntülendi.
Antibiyotik Kullanırken Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması

Ülkemiz antibiyotik kullanımında dünyada en fazla onuncu ülke sıralamasındadır. Antibiyotik kullanımının bu kadar fazla olması insan sağlığına zarar vermektedir ve bilinçli ilaç kullanımına insanların yönlendirilmesi, bilgilendirilmesi gerekmektedir. Son zamanlarda antibiyotik kullanımı için özel testlerin (Beta testi) zorunlu olması halinde ancak antibiyotik almının mümkün olacağı açıklaması da yapılmıştır. Bu şekilde akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması ve insan sağlığının bilinçsizce ilaç kullanımından ötürü zarar görmesinin önüne geçilmesine çalışılmaktadır.

Antibiyotik Kullanımında CRP Yüksekliği

Kişinin ağrılarından ötürü ya da soğuk algınlığı gibi bir hastalıktan ötürü, vücudundaki iltihaplanmadan ötürü doktor kontrolünde antibiyotiğe başlamasından sonra kan değerlerindeki değişimler çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Bunun için uzman hekime görünmek gerekebilir.

CRP iltihap artışını gösteren ve vücutta beklenmedik bir tepki olarak savunma mekanizmasının sunduğu iltihabın yoğunluğunu, şiddetini belirler. CRP değerindeki yükseklik hafife alınmamalıdır. Kan değerindeki CRP’nin artması ile sadece iltihabi bir durum değil aynı zamanda romatizmal bir hastalığın (romatoid artrit, spondilit artrit, reiter sendromu) habercisi olabilir. İltihabi bir bağırsak hastalığı (colitis ülseroza, crohn) olarak da erken belirti olarak kendini gösteriyor olabilir. Aynı zamanda kanser gibi hastalıklarında habercisi olabilir. Bu nedenle kandaki CRP değerinin yüksekliği hafife alınmamalıdır. İltihabi bir durum dışında sistemik bir hastalığın da habercisi olabilmektedir.

Kişi var olan hastalığı nedeni ile kullandığı antibiyotiklere rağmen kan değerlerinde lökosit ve CRP değerleri yüksek çıkıyorsa, bu durum başka bir hastalığın da habercisi olabilir. Özellikle kişinin devamlı kendini halsiz hissediyor olması bağışıklık sistemindeki bir hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle immunoloji bölümünden bir uzman hekime gitmek faydalı olabilir. Aynı şekilde sinsi ilerleyen romatolojik hastalıklar için de öncelikle dahiliye uzmanına giderek kendisine romatoloji bölümüne yönlendirmesi ricasında bulunulabilir.

Genellikle hastanelerde direkt olarak romatoloji bölümüne sıra alınamamaktadır. Bu nedenle dahiliyeden yönlendirme ile romatoloji uzmanına görünüp romatolojik bir hastalık var ise erken teşhis yapmak gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ