Aşı Sonrası Morarma

  • 27 Aralık 2017
  • 5.227 kez görüntülendi.
Aşı Sonrası Morarma

Aşı sonrası morarma özellikle bebeklerde görülen bir semptomdur. Aşı, bebeklik döneminde bebeğin vücudunu zararla maddelerden ve mikroorganizmalardan korumak amacıyla yapılan bir sağlık korumasıdır. Bebeklere küçük yaşta yapılan bu aşılar ilerleyen yaşlarda da vücudu zararlı maddelere karşı korumaktadır. Bu aşıların rutin halinde doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

Yapılan aşı sonrasında görülen morarma ve kızarıklar da sık gözlenen semptomlar arasında yer almaktadır. Bu semptomların görülme sıklığı kişide kişiye farklılıklar göstermektedir.

Aşı Sonrasında Morarma Neden Olur?

Aşı sonrasında meydana gelen morarmalarım birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Bebeğin teninin hassas olması ya da aşıyı yapan kişinin yaptığı sert hareketler kollarda morarmaya neden olabilmektedir. Aşı sonrası morarma her yaştan kişide görülebilen bir semptomdur. Her aşı sonrası görülmeyen morarmalar genellikle geçicidir ve belirgin bir zararı yoktur. Daha temkinli olmak siteyen ebeveynlerin dilerse morarmalar hakkında doktordan bilgi alması mümkündür.

Aşı Sonrası Görülen Reaksiyonlar Nelerdir?

1-)Hepatit B Aşısı

Hepatit B aşısı sonrasında nadir olarak reaksiyon görülen bir aşı türüdür. Bazı durumlarda ortaya çıkan reaksiyonlar arasında ise kızarıklık, şişlik, morarma, yüksek ateş ve yorgunluk gibi reaksiyonlar yer almaktadır. Bu gibi durumlar ortaya çıktığında kişinin doktora danışması gerekmektedir.

2-)Karma Aşı

Karma aşı türü sonrasında en çok reaksiyon görülen bir aşı türüdür. Karma aşı olan kişilerde sonrasında morarma, iğne yapılan bölgede sertlik, kızarma gibi reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra aşı sonrasında ilk 3 gün içinde ağlama isteği, ateş gibi belirtiler de görülmektedir. Koldaki şişlik için kişinin belirli aralıklar ile pansuman yapması, ağrı ve ateş için ise kişinin ağrı kesici ilaç kullanımı yapması etkili olacaktır.

3-)BCG Aşısı

Verem aşısı olarak anılan BCG aşısı sonrasında bazen reaksiyon görülebilir. Nadir olarak görülen bu reaksiyonlar arasında ilk 6 hastalık süre içinde yüksek ateş, kızarıklık, sertlik ve morarma gibi reaksiyonlar yer almaktadır. Koltuk altında yapılan aşı sonrasında aynı bölgede yağ bezesi oluşması da görülebilir bir durumdur.

4-)Kızamıkçık Aşısı

Özellikle bebeklik döneminde yapılan bu aşı sonrasında çeşitli semptomların görülmesi normaldir. Kızamıkçık aşısı sonrasında kişinin iğne yapılan bölgesinde morarma, acı görülebilir. Aşı sonrasında ayrıca ateş, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Ağrı kesici ilaç almak ve bitkisel yöntemler denemek semptomlar üzerinde etkili olacaktır.

5-)Suçiçeği Aşısı

Çocuklara ve bebeklere yapılan suçiçeği aşısı sonrasında kızarma, şişlik, morarma, ateş ve döküntü gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ