Aşırı Duygusallık ve Sürekli Ağlama İsteği
Aşırı duygusallık ve sürekli ağlama isteği denince akla ilk gelen depresyon ve hamileliktir. Bu iki durumda da karşımıza çıkan duygusallık ve ağlama isteği belirtileri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Aşırı Duygusallık Ve Sürekli Ağlama İsteği Nedenleri Nelerdir?
Bu belirtilere sahip iki durumda da, yani hamilelik ve depresyon için ise belirtileri detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse;
1-)Depresyon
Depresyon günlük hayatta bir çok kişi tarafından yaşanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın aslında en temel nedeni, kişinin çevresindeki diğer insanlar gibi hayatını idam ettirememesi, olaylara ve durumlara karşı daha hassas olmasından kaynaklanmaktadır ve en belirgin özelliği ise hiçbir şey yapmama isteğidir. Diğer belirtilerinden de kısaca bahsetmek gerekirse;
- Kişi, toplum içinde olmaktan ziyade yalnız ve evde vakit geçirmek isteyebilir. Ya da kalabalık bir aktivitede bulunsa dahi normalde aldığı keyfi almamaktadır.
- Uykusuzluk, uykuda düzensizlik gibi belirtiler de depresyonun en belirgin özelliklerinden biridir.
- Çevresindeki insanlara karşı sık sık alınganlık gösterebilir ve bunun neticesinde sık sık ağlama nöbetleri geçirebilir.
- Bu rahatsızlıkta kişi hayattan keyif alamama, hayatı ve yaşamayı sorgulamaya başlayabilir neticesinde ise daha çok içine kapanabilmektedir. Bu durumun en ileri boyutu ise intihar düşünceleridir.
- Motivasyon eksikliği, günlük işlerini yaparken sık sık dikkat dağınıklığı yaşamak da yine depresyon belirtisidir.
Bu bahsetmiş olduğumuz belirtiler, her kişide farklı bir şekilde gözükebilmektedir. Daha hafif yaşayanlar olduğu gibi daha ağır depresyon geçiren kişilerde farklı belirtiler de gözükmektedir.
2-)Hamilelik
Hamilelikte hormonların değişmesinden dolayı aşırı duygusallık ve ağlama hissinin gelmesi doğal bir durumdur. Aynı şekilde bu dönemde çabuk sinirlenmek de yine hormonların değişiminden kaynaklanmaktadır. Geçici bir durumdur fakat bazı hamilelikler de lohusa dönemine kadar uzayabilmektedir. Şöyle ki, hormonlar değiştikten sonra sürekli ağlama, sinir ve duygusallık yerini lohusa depresyonuna bırakabilmektedir. Bu durum için kişinin yakınlarının anlayışlı olması ve her zaman yanında olması oldukça önemlidir.
Depresyonda Uygulanabilecek Doğru Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Depresyonda tedavi süreci çok önemlidir. Eğer ağır bir depresyon geçirdiğiniz düşünüyorsanız, kesinlikle bir doktora gözükmeniz rahatlamanıza ve bu rahatsızlığı atlatmanızda yardımcı olacaktır. Doktorunuz uygun görürse ilaç tedavisi uygulayabilir. Yine doktora gitmeden üstesinden gelmek istiyorsanız da;
- Seyahate çıkın. Yurtdışı ya da yurtiçi görmek istediğiniz bir yer varsa görmeye gidin. Hatta bu seyahatlere turla çıkabilirsiniz ve yeni arkadaşlıklar edinebilirsiniz.
- Yakın bir arkadaşınızla kamp kurun ve ruhunuzu dinlendirin.
- Gün içinde sizin kötü düşüncelerinizi dağıtacak aktiviteler yapın. Örneğin resim yapabilirsiniz.