Aşırı Gaz Birikimi

  • 17 Aralık 2016
  • 21.513 kez görüntülendi.
Aşırı Gaz Birikimi

Halk arasında gaz sancısı ve midede şişlik sorunları fazlaca görülmektedir. Aşırı gaz birikimi kişide gaz çıkarma ihtiyacı doğurarak, toplum içinde zorlanmasına sebebiyet verebilir. Kişinin yaşantısını olumsuz etkileyen gaz birikimi ve şişkinliğin altında yatan bir çok neden olabilir.

Gaz Neden Olur?

Havanın Yutulması

Midede gaz birikiminin en bilindik nedenlerinden biri hava yutmaktır. Yemek yerken, konuşurken veya su içerken farkında olmadan hava yutma eylemi gerçekleşebilir. Özellikle hızlı yemek yiyen kişilerde bu sebepten gaz sorununa sık rastlanır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağın çalışma sistemini etkileyerek karın ağrısı, gaz ve şişkinlik gibi çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Kronik bir rahatsızlık olan bu durum, irritabl bağırsak sendromu olarak da ifade edilmektedir. Rahatsızlığın altında yatan nedenler tam anlamıyla bilinmese de, pek çok etken rahatsızlığın oluşumuna etki edebilmektedir. Bu faktörler;

  • Stres veya endişe
  • tüketilen yiyeceklere karşı oluşan alerjik durumlar
  • vücuttaki hormon salınımlarındaki değişimler
  • çeşitli bağırsak rahatsızlıkları

Tüketilen Bazı Besinler

Sindirim sisteminde gıda ürünlerinin parçalanması neticesinde gaz çıkışı olur. Yağ ve proteinlerin parçalanması sırasında ortaya çıkan gaz, karbonhidrat parçalanmasından sonraki kadar değildir. Sürekli olarak bol miktarda karbonhidrat içeren gıda ürünleriyle beslenen kişilerde midede gaz ve şişkinlik sorunlarıyla fazla karşılaşılır. Bu yüzden yalnızca karbonhidrat ağırlıklı değil, yağ ve proteinin de bulunduğu sağlıklı-dengeli beslenme programlarının izlenmesi önerilir.

Lifli Besinler

Lif açısından zengin besinler tüketilmesi, midede gaz şikayetine yol açabilir. Baklagiller, sebzeler ve bir çok meyve lifli gıdalara örnek gösterilebilir.

Antibiyotikler

Antibiyotikler vücuttaki zararlı mikroorganizmaları yok ederek, bir çok rahatsızlığın tedavi edilmesini sağlar. Fakat antibiyotikler zararlı bakterilerin yanı sıra bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri de olumsuz etkileyerek gaz ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Midede gaz birikiminin nedeni kullanılan antibiyotikler olabilir. Doktora şikayetle ilgili gidildiğinde kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi, tanı aşamasını kolaylaştırır.

Dengesiz Beslenme Düzeni

Gün içinde öğün atlamak, günde 2 veya yalnızca 1 öğün yemek, çok hızlı yemek yemek gibi durumlar gaz oluşumunu arttırıcı faktörlerdir. Hem sağlıklı yaşam hem de olası gaz sorununu önlemek adına dengeli beslenmeye özen gösterilmesi tavsiye edilir.

Gaz şikayeti sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla da ilgili olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka uzmana danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ