Ateşin Düşüp Çıkması

  • 01 Aralık 2016
  • 27.443 kez görüntülendi.
Ateşin Düşüp Çıkması

Ateşin düşüp çıkması özellikle bebeklerde çok sık rastlanılan bir problemdir. Bebeklerin çevre şartlarına yetişkin bireylere oranla daha hassas olması bu durumun en temel sebeplerinden birisidir. Bebek kolaylıkla çevre sıcaklığından etkilenir. Bu duruma bağlı olarak ateş kolaylıkla yükselip düşebilir.

Ateşin düşüp çıkması, ani ve kısa süreli durumlarda genellikle çok ciddi olaylar teşkil etmemektedir. Ancak meydana gelen düşüş vücut enzimlerinin çalışmasını engelleyecek düzeylere gelirse, organ iflasları ve kişinin hayatını kaybetmesine kadar giden bir durum söz konusu olabilir.

Ateşin Düşüp Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?

1-)Enfeksiyon Kaynaklı Durumlar

Bakteri ve virüs gibi vücudun bağışıklık sistemini çökerten ve çeşitli hastalıklara yol açan mikroorganizmaların vücuda girmesi ve çeşitli bölgeleri istila etmesi ile vücut ısısında belirgin değişimler meydana gelmektedir.

İlk etapta ateş yükselmesi gözlense de hastalığın ilerleyen dönemlerinde kişinin ateşinin aniden düşmesi ve kişinin üşümesi, soğuk terlemesi sonrasında tekrar ateşinin yükselmesi söz konusu olabilmektedir.

Genellikle ateşin aniden yükselip düştüğü durumlarda vücut fonksiyonlarının işleyişinde ciddi bir aksama meydana gelir, hatta bazı noktalarda geri dönüşü olmayan hasarlar oluşur.

Böyle durumlarda kişi hiç zaman kaybetmeden doktora gitmeli gerekli tedaviyi almalıdır.

Genellikle bakteri kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımı, virüs kaynaklı hastalıklarda antiviral kullanımı, mantar kaynaklı hastalıklarda ise antifungal ilaç kullanımı gerekli görülmektedir. İlaçların muhakkak uzman doktor kontrolünde alınması gerekmektedir.

2-)Zehirlenme

Özellikle gıda kaynaklı zehirlenmelerde ilk 24 saat içerisinde ateşin bir anda yükselmesi bu durumu takip eden birkaç saat içerisinde ise hızla düşerek kişinin titreme krizine girmesi söz konusu olabilir.

Bu tarz ateşin yükselip düşmesinin zehirlenme ile ilgili olduğunu anlayabilmek için diğer semptomlarında değerlendirilmesi gerekmektedir. Kişi de ciddi şekilde halsizlik, mide bulantısı ve kusma durumu varsa hiç zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Genellikle ilk etapta kişinin midesi yıkanır, vücudun hızla dengesine kavuşması için dekstroz ve serum fizyolojik takviyesi yapılır. Gerekli görülen zehirlenmelerde mideye yıkandıktan sonra aktif kömür konulur.

3-)Alerjik Durumlar

Alerjik durumlarda özellikle kaşıntının, kızarıklıkların belirgin şekilde eşlik ettiği durumlarda ateşin hızla yükselip düşmesi görülebilmektedir. Hatta ateşin yükseldiği zamanlar alerjik reaksiyonların hız kazandığı alevlenme evresi denilen zamanlardır.

Böyle durumlarda kişi acilen tıbbi yardım almalı, hasta semptomların şiddetine bağlı olarak verilecek ilaçlar ile rahatlatılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ