Ayak Taban Çökmesi

  • 30 Ocak 2017
  • 16.794 kez görüntülendi.
Ayak Taban Çökmesi

Ayak taban çökmesi durumuna taban düşüklüğü denir. Başka bir deyimle ise düz tabanlık denir. Sadece doğuştan değil, yetişkinlik döneminde de görülebilir. Ayaktaki kemik ve eklemler zamanla çökmeye uğrarlar. Bunun sonucunda düz tabanlık oluşur.

Asıl neden ayağın kavisli olan kısmının tepe noktasına yapışan tendon denilen kirişte hasar olmasıdır. Bu durumda ayağın kavisli olan bölümü yavaş yavaş çökmeye başlar. İlk aşamalarda ayağın iç kısmında ağrı olur. Sonralarda ayağın arkasında gerginlik hissi ve ağrı, topuğun dışa doğru kayması görülebilir. Bunu farkeden kişiler hemen doktora başvurmalıdır. Fakat çoğu hasta bunu farketmez. Bazen çevredeki kişilerin uyarması ile bazen de hassas davranan ve kontrol ettiren kişilerde tedaviye başlanabilir. Düzenli olarak yılda 1 kez ayak ölçümü yaptırmalıyız.

Taban Düşüklüğü Tedavisi

Tedavi tamamen kişiye özeldir. Öncelikle ayak ölçümü yapılmalıdır. Bunu evde basit bir şekilde yapabilirsiniz. Ayaklarını ıslatın sonra düz ve kuru bir zemine güzelce basın. Ayaklarınızın izi çıkmış olacaktır. Normal ayaklarda içte bir kavis vardır. Eğer sizde bu kavis yoksa veya çok az varsa yüksek olasılıkla düz tabansınızdır. Fakat bu müdahale yetmez. Hemen bir doktora başvurunuz ve gerekli kontrollerini yaptırınız. Eğer bu muayenelerde başlangıç evresinde çıkıyorsanız, tabanlık ile düzeltilebilir. Ayrıca kişinin kilo vermesi gerekebilir. Ayakkabı içine tabanlıklar konulabilir.

Ayakkabı değiştirilerek ayak kavisi destekleyen, ortopedik ayakkabılar seçilebilir. Fakat ileri düzeyde düz tabanlık varsa ve tabanlık ile tedavi sağlanamıyorsa, cerrahi müdahale gerekir. Yapılan ameliyatlarda eklemler sabitlenmez. Fakat çok ileri bir taban düşüklüğü problemi varsa cerrahi müdahale sırasında eklemler sabitlenir. Doktorunuz tedavi şeklinize karar verecektir.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Yürüyemeyen çocukta gözle görülebilen bir hasar varsa, yürüyen çocuklarda ise topuklar dışa doğru kayıyor ve içe doğru basma oluyorsa, derhal bir uzman hekime başvurunuz. Fizyolojik düz tabanlık ile patolojik düz tabanlık ayırt edilmelidir.

Çocuğunuzda taban düşüklüğü varsa;

  • Bol bol parmak ucunda yürütün.
  • Yalın ayak yürümesine bazen izin verin.
  • Basit ayak hareketleri yaptırın. Ayak bileklerini ve ayak parmaklarını hareket ettirmesini sağlayın.
  • Ayak kaslarını çalıştırıcı hareketler yaptırın. Ayağının altına yuvarlak ve yumuşak top koyarak topu ileri geri yuvarlamasını sağlayın.
  • Yere minik, kesici ve zarar verici olmayan parçalar koyun. (örneğin misket veya peçete) çocuğunuza bunları ayak parmaklarıyla tutarak almasını sağlayın.

Eğer çocuğunuzda düz tabanlık olduğunu düşünüyorsanız, ihmal etmeden hemen doktora gidiniz. En doğru tanıyı doktorunuz koyacaktır. Daha doğru ve kesin bilgi için mutlaka sağlık kuruluşuna gidiniz.

Taban Düşüklüğünde Ayakkabı Seçimi

Ayakkabıdaki en temel özellik ince olmamasıdır. Kolay bükülen, kırılan ayakkabıları tercih etmeyiniz. Özellikle kızlarda babet ayakkabılardan uzak durunuz. Ayrıca kadınlar topuklu, dar ayakkabılardan da uzak durmalıdır. Alacağınız ayakkabıyı denemeden önce ikiye katlamaya çalışın. İkiye katlanabilir olması gerekir. Bu durum ortopedik olduğunu gösterir.
Şüphelendiğinizde veya çevredeki kişiler söylediğinde ihmal etmeden doktora gidiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ