Ayak Tabanında Şişme ve Kaşıntı

  • 02 Mayıs 2017
  • 10.477 kez görüntülendi.
Ayak Tabanında Şişme ve Kaşıntı

Kaşıntı sorunu çoğunlukla alerjik durumların sonucu olarak gözlense de, pek çok etken buna neden olabilmektedir. Kaşıntının altındaki nedenin doğru tanısında kaşıntının tam olarak nerede olduğu, beraberinde kızarıklık ve pullanma gibi başka şikayetlerin olup olmadığı önemli detaylardır.

Kimi zaman ayak tabanında ve ayakta da kaşıntı-şişlik baş gösterebilmektedir. Ayak tabanındaki kaşıntı ve şişme aynı sebepten olabileceği gibi iki şikayet birbirinden tamamen bağımsız da olabilir. Bu içerikte ayaktaki kaşıntı ve şişliğin ortak nedenlerini ele alacağız.

Ayakta Kaşıntı ve Şişme Nedenleri Nelerdir?

İstemsiz bir şekilde ciltte oluşan kaşıntı isteği, kaşıntı problemi olarak bilinir. Kaşıntı isteğine cevap verilmesi yani kaşıma eyleminin çok şiddetli olması, ilgili bölgede kaşıntı ile birlikte şişlik-kabarma gibi başka şikayetlere de yol açabilir.

Alerjik Durumlar

Vücudumuzu zararlı mikroorganizmalardan, hastalıklardan korumakla görevli bağışıklık sisteminin bazı yabancı maddelere karşı gösterdiği tepki alerji olarak ifade edilir. Kullanılan kozmetik malzemesinden, tüketilen gıdalardan tutun da tercih edilen giysiye kadar pek çok etken alerjinin altında yatan etken olabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı dışında nefes darlığı ve hırıltılı solunum da alerjinin bulguları arasındadır.

Böcek Sokması

Kaşıntılı şişliklerin en bilindik sebeplerinden bir diğeriyse böcek sokmasıdır. Özellikle arı sokmasının ardından sık rastlanır. Arının veya başka bir böceğin soktuğu bölgede kızarıklık, şişlik ve acı hissi oluşur. Bölgesel bulgular şeklinde gözlenir. Bu sebepten kaşıntılı kızarıklık ve şişliklere özellikle yaz aylarında sineklerden ötürü sık rastlanır. Sineğin ısırdığı bölgede oluşabilir.

Ayak Mantarı

Çoğalmaları ve yaşayabilmeleri için en uygun ortam karanlık ve nemli bölgeler olan mantarlara, ayak bölgesinde sık rastlanır. Halk arasında ayak mantarı sorunu fazlaca görülür. Ayak dışında mantar mikroorganizmalarına saç derisi ve genital bölgede de rastlanabilmektedir. En bilindik belirtileri kızarıklık, kaşıntı ve deride pullanmadır.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Aşırı dozda alınan ilaçlar kaşıntı gibi fizyolojik sonuçlara yol açabilir. İlaç kullanımı esnasında ishal, kaşıntı, bulantı gibi anormallikler gözleniyorsa bu konu hakkında uzman doktora kesinlikle bilgi verilmelidir.

Diğer Etkenler

  • Egzama: Kuru cilt, kaşıntı ve kızarıklık bulguları arasındadır.
  • Uyuz: Uyuz böceğinden kaynaklıdır. Genellikle bölgesel kaşıntılarla kendini gösterir. Kaşıntı geceleri artış gösterir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ