Azı Dişi Çıkarma

  • 30 Kasım 2016
  • 42.841 kez görüntülendi.
Azı Dişi Çıkarma

Ağız içerisindeki dişlerin yapıları ve görevleri birbirinden farklıdır. Her farklı göreve sahip olan dişlerin çıkma zamanları da birbirinden farklılık göstermektedir. Azı dişleri, çıkma süresi olarak ve çıkma esnasında yaşanılan durumlar olarak diğerlerinden farklılık gösterebilmektedir.

Bebeklerde azı dişlerinin çıkarılması esnasında bir takım fizyolojik değişimler meydana gelmektedir. Çoğu zaman bu değişimlerin önce oluşumu dişlerin ise daha sonra çıkmaya başlaması anne ve babalar tarafından yanlış yorumlanabilir, yanlış tedavi uygulamasına gidilebilmektedir.

Azı dişlerinin çıkması esnasında bebeğin karşılaştığı sorunlarda anne ve babalar bebeğin rahatını sağlayabilmek için ellerinden geleni yapmalıdır. Azı dişi çıkarılması esnasında yaşanılan sorunların da bu bağlamda iyice araştırılması ve bilinmesi gerekmektedir.

Azı Dişi Çıkartırken Ne Tür Değişimler Meydana Gelir?

Huysuzluk

Diş çıkarmanın en belirgin özelliklerinden biri bebekte ciddi boyutlarda huzursuzluk meydana gelmesidir. Genellikle bebeğin iştahında azalma ile birlikte seyreder. Anne ve babalar uzun süreli huysuzlukları aşağıdaki semptomlar ile birlikte yorumlayarak bebeğin diş çıkarma sürecinde olduğunun kanısına varabilir.

Yüksek Ateş

Diş çıkarma esnasında en sık görülen semptomlardan biri de yüksek ateştir. Özellikle aniden yükselen ve gece boyu yüksek seyreden bir ateş söz konusudur.

Yüksek ateşin ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda mutlaka bebeğin sağlığı için doktora gidilmelidir. Yüksek ateş genellikle dişin patlaması ile hızla kaybolmaktadır.

Ağrı

Bebeklerin diş etlerinde ağrı oluşabilir. Bu durum genellikle dişin çıkmak için uyguladığı basınçtan kaynaklanmaktadır. Dişin çıkmak için uyguladığı basınçtan kaynaklı oluşan ağrıların yanı sıra diş etinde iltihap oluşumu nadiren de olsa görülebilen bir durumdur.

İshal

Bebeklerde diş çıkarma esnasında ishal gözlenebilir. Bu durum genellikle kısa süreli olarak meydana gelir, bebeklerin diş çıkarma süresi esnasında ürettikleri fazla tükürük salgısından kaynaklı da oluşabilmektedir. Ancak ishalin diş çıkarma durumu dışında bir enfeksiyon kaynaklı hastalıktan dolayı meydana gelebileceği de unutulmamalıdır.

Bebeklerde Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

İlk azı dişleri 13-18 ay içerisinde çıkmaktadır. İkinci azı dişleri de genellikle 24-36 ay içerisinde çıkmaktadır. Ancak bu süreler bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Erken ya da geç çıkmasında karşılaşılan bir takım sorunlar söz konusu olabilir, kişi böyle durumlarda bebeğinin sağlığı için hiç zaman kaybetmeden uzman bir diş hekimine ya da uzman bir çocuk doktoruna başvurmalıdır.

Diş çıkarma esnasında da gözlenen semptomların çeşitliliği ve şiddeti bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Anne ve babaların bu konularda çok dikkatli olması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ