Baldır Ağrısı ve Yanması
Baldır da ağrı, yanma, uyuşukluk gibi belirtiler topluma kadın erkek farketmeksizin çok fazla görülen şikayetler. Baldır ağrıları genellikle önemsenmez ve kendiliğinden geçer. Genellikle aşırı fiziksel aktive sonrası oluşan kas ağrılarıdır ve istirahat ettikten sonra geçer. Baldırda yanma hissinin de birçok farklı sebebi olabilir. Bu ve benzeri durumlar fazla önemsenmese de bazı önemli problemlerin habercisi olabilir. Bu yüzden baldırlarda istirahat edilse de geçmeyen aksine zamanla artan ağrı ve yanma şikayeti olan kişilerin bir doktora başvurması gerekmektedir.
Baldır Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?
1-)Fiziksel Darbeler
Vücut gelinde oluşan ağrıların en sık karşılaşılan sebebi fiziksel darbelerdir. Vücudunuzun bir bölgesine fiziksel bir müdahale aldığımızda o bölgede ağrı oluşması son derece normaldir. Baldırlara aldığımız fiziksel darbeler sonucunda hasarlanan dokulara bağlı olarak ağrı oluşması son derece normaldir.
2-)Kas Ağrıları
Baldır ağrılarının bir başka yaygın sebebi ise kas ağrılarıdır. Yoğun fiziksel aktivite sonrasında kaslar yorulur ve bir miktar kasılı kalır. Bunun sonucunda ağrı görülür. Bu durum eğer kas dokusu zarar görmediyse, istirahat ettikten sonra geçer. Ağrıları gidermek için kas gevşetici kremler ve masaj uygulanabilir. Bazı durumlarda ise kas o kadar çok zorlanır ki kas liflerinde yırtılma ve hasar meydana gelir. Bu durumda iyileşme daha yavaş olacak ve ağrılar daha uzun süre devam edecektir.
Baldırda Yanma Hissi Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
- Baldır yanmasının da ağrılarda olduğu gibi en yaygın sebebi fiziksel darbelerdir. Dokular hasarlandığında ölü hücreler temizlenirken ve yeni hücre oluşumu esnasında bölgede ateşlenme ve yanma hissi oluşur. Yine çalışan kas ısınacağından dolayı yoğun fiziksel aktiviteler sonucunda baldırda yanma hissi oluşabilir.
- Baldır yanmasının bir diğer sebebi ise baldır bölgesinde dolaşımsal ve sinirsel hasar olmasıdır. Farklı sebeplerden dolayı baldırdaki sinirler hasarlandığında yanma hissi oluşabilir. Sinir hasarının sebebi fiziksel darbeler, yaralanmalar olabileceği gibi diyabet, nöropati gibi hastalıklar da olabilir. Şeker hastalığı tedavi edilmediği taktirde ilerleyen safhalarda sinirleri etkileyerek hasara yol açabilir. Bununla birlikte çevresel sinir sistemini tutan nöropati hastalığı sinirlerde hasara yol açarak yanma hissine sebep olabilir.
- Baldırda oluşan enfeksiyonlar da yanma hissi oluşmasına sebep olabilir. Yüzeysel bir deri açığında veya derin dokulara enfeksiyon oluşabilir. Özellikle deri altına oluşan enfeksiyonların önemli sebepleri olabilir. Enfeksiyon oluşmasına önemli bir hastalık sebep oluyor olabilir. Bu yüzden baldırda yanma hissi oluştuğunda ve bu his uzun süre geçmediğinde doktora başvurmak gerekir. Doktor durumun sebebini belirleyerek gerekli tedaviye başlayacaktır. Hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırır ve en az hasarla kurtulmanızı sağlar. Baldırda oluşan enfeksiyonların bütün vücuda etkileri vardır. Haksızlık ve ateş yükselmesi bu etkilerin başındadır.