Bebeğimin Kafasındaki Şişlik

  • 28 Kasım 2016
  • 18.008 kez görüntülendi.
Bebeğimin Kafasındaki Şişlik

Kafatası bölgesinde meydana gelen şişlikler hayati fonksiyonları ciddi bir şekilde etkileyebilmekte ya da daha kötüsü hayatın sonlanmasına sebep olabilmektedir.

Kafatasına alınan darbeler özellikle kafatası tam olarak gelişmemiş olan bebeklerde çok daha ciddi durumlara sebep olabilmektedir. Özellikle darbe ile oluşan bir şişlik söz konusu ise kafatası gerekli koruma görevini yerine getiremeyeceğinden dolayı ciddi hasar meydana gelebilmektedir.

Bebeğimin kafasında şişlik oluştu diyen anne ve babalar hiç zaman kaybetmeden bebeklerini uzman bir hekime götürmeli, gerekli tetkikleri yaptırarak hasarın boyutunu tespit ettirmelidir. Hasar ciddi boyutta ise bebeğin hayatı için gerekli tedavi hiç zaman kaybedilmeden yapılmalıdır.

Bebeğin Kafasında Oluşan Şişlik Nedenleri Nelerdir?

1-)Kaza Sonucunda

Çarpma-vurma gibi olaylar sonucunda bebeğin kafasına alınan darbe şişlik oluşumuna sebep olabilmektedir. Oluşan şişlik darbenin boyutuna bağlı olarak meydana gelmektedir.

Kafatası tam olarak gelişmemiş olan, bıngıldağı kapanmamış olan çocuklarda kafatasına alınan darbeler ciddi önem taşımaktadır. Alınan darbeler bebeğin kafatası şeklini değiştirebilir, beynine zarar vererek zeka geriliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

2-)Doğum Anomalileri

Doğum anomalileri sonucunda kafatasının çeşitli yerlerinde, çeşitli büyüklüklerde şişlikler meydana gelebilir. Meydana gelen şişlikler genellikle kalıcıdır.

Doğum anomalileri, annenin gebeliği ile yakından ilgili olan bir durumdur. Annenin hamileliği esnasında kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklarda bebekte patolojik değişimlere sebep olabilmektedir.

Özellikle madde bağımlısı olan anne adaylarının bebeklerinde ciddi doğum anomalileri gözlenmektedir. Kafatasında meydana gelen şişlikler, kafatasındaki defektler, bıngıldağın erken kapanması bu örneklerden sadece birkaçıdır.

3-)Tümör Kaynaklı

Bu durum çok sık görülmemektedir. Ancak anne adayının gebelik süresi boyunca ya da organ oluşumu esnasındaki evrede ciddi boyutlarda radyasyon alması ile oluşmaktadır.

Meydana gelen şişlikler bebeğin kemik yapısını da etkilemektedir. Oluşum genelikle geri dönüşümü olmayan bir durumdur ve genelikle bu durum şiddetli bir şekilde meydana gelmesi durumunda bebek hayata tutunamaz.

Tümör kaynaklı şişlikler radyasyon dışındaki sebeplerden de oluşabilir. Bu durum genellikle hamilelik esnasında kullanılan tehlikeli ilaçlardan kaynaklıdır. Tümör kaynaklı şişlikler de ameliyat söz konusu ise bebeğin bünyesine bağlı olarak yaşama oranı ortaya çıkmaktadır.

Gebelikte ilaç kullanımı doğrudan bebeğin hayatını etkilemektedir. Hamileliğin ilk aylarında bu durum bebeğe ciddi derecede zarar verebilmektedir. Bu sebeple gebelikte ilaç kullanımı konusunda çok dikkatli olunmalıdır.

Bebeğin kafasında farkedilen şişlik, ciddi sorunların göstergesi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an evvel uzman doktora gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ