Bebeğimin Kakasında Kan

  • 05 Ocak 2018
  • 1.810 kez görüntülendi.
Bebeğimin Kakasında Kan

Bebeğin kakasında kan görmek annelerin korkulu rüyaları arasındadır. Bez değiştirirken görülen kan genellikle anneleri telaşa vermekte ve korkutmaktadır. Bu durum çok basit sebeplerden de kaynaklanabileceği için her zaman kötü düşünmemek gerekir. Kakada görülen kan genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Yine de temkinli olmakta ve doktora başvurmakta fayda var. Eğer kanın sebebi erken teşhis edilirse birçok problem hasar almadan atlatılabilir.

Bebeğin Kakasında Kan Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin kakasında kan görülmesinin farklı nedenleri olabilir. Bu kan büyük ihtimalle sindirim kanalının bir kısmından kaynaklanmaktadır.

1-)Makat Çatlağı(Anal Fissür)

Kakada kan görülmesiyle ilgili en sık karşılaşılan problem makat çatlağı diye bilinen anal fissürlerdir. Bebek dışkılama yaparken makatta zorlanmaya bağlı küçük damarlarda çatlaklar oluşabilir. Bu durumda kakada parlak renkli kan görülecektir. Kanın parlak görülmesinin sebebi boşaltımın son kısmı olan makattan gelmesidir.

Daha derinlerde olan kanamalarda kan dışkı içerisindeki maddelerle karışarak daha koyu bir renk alacaktır. Makatta çatlak oluşmasının ana nedeni makatın fazla gerilmesidir. Bunun sebebi genellikle kabızlıktır. Bebek farklı sebeplerden dolayı kabız olabilir. Kabızlıktan dışkı kuru ve serttir. Kuru ve sert olan dışkı makattan geçerken ufak kanamalara sebep olabilir. Yine dışkı içerisinde bulunabilecek, çocuğun yanlışlıkla yuttuğu sindirilemeyen sert cisimler de makatta çatlağa sebep olabilir.

2-)Bağırsaklarda Kanama

Kakada görülen kanın bir diğer sebebi ise bağırsaklarda meydana gelen kanamalardır. Farklı sebeplerden dolayı bağırsak dokusu zarar görebilir ve kanamaya sebep olabilir. Bebeklerin dokuları daha zayıf ve savunmasıdır. Bu yüzden yetişkinlere zarar vermeyen durumlar bebeklere rahatlıkla zarar verebilir.

Bağırsakta kanama olmasının nedenlerinden bir tanesi alerjik reaksiyonlardır. Bebek, alerjisi olan bir besin tükettiğinde besin bağırsaklarda tepkilere yol açacaktır. Bunun sonucunda bağırsaklarda kanamalar görülecektir.

3-)Bağırsak Enfeksiyonu

Bir başka sebep ise bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bağırsak içerisinde normal şartlarda flora denilen yararlı bakteriler bulunur. Bu bakteriler hem zararlı bakterilerin çoğalmasını önler hem de bazı maddeleri sentezler. Eğer bağırsağın bu doğal florası zarar görürse, yararlı bakteriler yerlerini zararlı bakterilere bırakır. Bunun sonucunda bağırsaklarda enfeksiyon, kanama görülür. Enfeksiyonun sistemik etkisi ise ateştir. Eğer bağırsak enfeksiyonu varsa bebekte sık sık ateşlenir.

Bebeğin Kakasında Kan Görülmesinin Tedavisi Nasıldır?

Bebek kakasında kan görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Doktor yaptığı tahliller sonucunda kanamanın neden kaynaklandığını bulur ve gerekli tedaviye başlar. Makat çatlakları genellikle zararsızdır ve birkaç gün içerisinde geçer. Fakat çatlak fazla büyükse enfeksiyon kapma ihtimali olabilir. Bunun için gerekli ilaçları doktor gerekli durumlarda uygulayacaktır. Eğer çatlağın sebebi bebeğin sürekli kabız olması ise kabızlık giderici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte bebeğin su tüketimi de önemlidir. Kabızlık bebekte su eksikliğinden ortaya çıkmış olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ