Bebek Bacağında Şişlik

  • 24 Şubat 2018
  • 9.346 kez görüntülendi.
Bebek Bacağında Şişlik

Bebek bacağında şişlik oluşumu sık karşılaşılan bir durumdur. Deneyimli ebeveynler için bu durum alışıldık olsa da ilk çocuğu henüz yeni dünyaya gelmiş olan aileler için bu durum bir hayli endişe vericidir. Bu nedenle şişliğin nedeninin tespit edilmesi son derece önemlidir.

Aşı Dönemi

Bebekler dünyaya geldiklerinde oldukça savunmasızdır. Henüz dünyayla yeni tanıştıkları için mikroplara karşı bağışıklık kazanmamışlardır. Bebekler bazı hastalıklara karşı bağışıklığı anneleri sayesinde kazanırlar. Fakat bu bağışıklık onların küçük bedeni için yeterli değildir. Bu yüzden doğumundan itibaren bebeklere bazı aşılar yapılarak hastalıklara karşı bağışıklık kazanması sağlanır.

  • 0-30 ay arası bebekler; hepatit A, hepatit B, verem, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, su çiçeği, grip (haemophilus influenza), difteri, tetanoz, boğmaca (DTAP), çocuk felci (IPV), pnömokok gibi çeşitli aşılar olmaktadır. Fakat bu aşıların bir takım yan etkileri bulunmaktadır.
  • Aşı işlemi gerçekleşmeden önce doktorunuz, aşı sonrası bebeğinizde görülebilecek yan etkilerden ve bu yan etkilerin tedavilerinden size bahsetmektedir. Bu yan etkilerin en yaygın olanları; kusma, düşük veya orta derecede ateş, iştahsızlık, deri döküntüsü ve aşı yapılan yerde oluşan şişliktir.
  • Aşı sonrasında aynı zamanda bebekte bir süre aralıksız ağlama ya da huzursuzluk durumu da söz konusu olabilir. Aşı yapılan yerde şişlik olması ise beklenen bir durumdur. Aşılar ise genellikle bacak bölgesinden yapılır. Bu yüzden bebeklerin bacağında şişlik olabilir. Aşı sonrasında meydana gelen şişliğin uzun zaman sonra dahi geçmemiş olması, bir soruna işaret etmesi bakımından ihmal edilmemesi gereken önemli bir detaydır. Bu nedenle aşı sonrası gelişmeler, ebeveynler tarafından muntazam bir şekilde takip edilmeli ve gerektiğinde doktora bilgi verilmelidir.

Bebeğin Bacağında Şişlik Tedavisi

Bu şişlik aşı durumu beklenen bir şey olduğu için öncelikle panik yapmamanız gerekir. Doktorunuzun aşı işlemi gerçekleşmeden önce oluşabilecek reaksiyon veya yan etkiler hakkında sizi bilgilendirmiş olması gerekmektedir. Bilgilendirme sırasında çözüm yollarını da size aktarır. Doktorlar, şişlik için genel olarak soğuk kompres önermektedir. Bu işlem şişliğin hafiflemesini, bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Bir diğer tedavi yöntemi ise; bir pamuğun üzerine eğer varsa saf alkol, yoksa da bir miktar kolonya sıkarak şişlik olan bölgeyi nazik hareketlerle ovmanız gerekmektedir. Bu işlem aşının daha hızlı yayılmasını sağlayarak şişliği ve dolayısıyla bebeğinizin acısını hafifletmiş olacak.

Eğer şişlik dört saatten uzun sürerse doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Doktorunuz, aşı sebebiyle oluşan ve uzun süre rahatsızlık veren şişlik veya herhangi bir yan etkiyi bebeğinizin sağlık bilgilerine kaydedecek ve ileride yapılacak diğer aşılarda bu bilgiyi göz önünde bulundurarak aşının dozunu belirleyecektir.

Eğer aşı yapılmamışsa…

Eğer bebeğiniz birkaç gün içinde herhangi bir aşı yapılmamışsa, bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ