Bebekler Neden Çığlık Atar?

  • 15 Ağustos 2018
  • 1.542 kez görüntülendi.
Bebekler Neden Çığlık Atar?

Hayatımızın neşe kaynağı olan bebekler ihtiyaçlarını belirtmek ve kendilerini ifade etmek için ağlama, bağırma ve çığlık atma yolunu tercih ederler. Bebekler kendi seslerini tanımak için de kimi zamanlarda bağırma ve çığlık atma refleksleri gösterebilmektedir. Bebekler hastalandığında ve diş çıkarma sürecinde de bu acılarını göstermek için çığlık atabilirler. Gazını çıkaramadıklarında, acıktıklarında, susadıklarında da bu tepkiyi verebilmektedirler.

Bebeklerin Çığlık Atma Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin konuşması 1 yıllık gibi bir süreyi alabilmektedir. Bu bir veya iki yıl içindeki süreçte bebekler kendilerini ifade etmek için çığlık atabilirler. Bu çığlıklar kimi zaman da sevinç ve heyecan kaynaklı olabilmektedir. Bebeklerin çığlık atmalarındaki sıklıkla karşılaşılan durumlar şunlar olabilir:

  • Kendi Seslerini Tanımaya Çalışmaları: Bebekler gelişip büyüdükçe kendilerini ifade etmek ve çevreyi tanımak isterler. Bu süreçte bebek kendini de tanımayı istemektedir. 3 ile 5 aylık bebeklerde görülen bu durum, 5. ayı geçtikten sonra başka nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
  • Diş Çıkarma Süreci: Ebeveynlerin özellikle sık sık şikayet ettiği süreç bu evredir. Bebekler bu evrede ateşlenir ve dişlerini kaşımak isterler. Ebeveynler bebekler ateşlendiğinde endişeye düşmektedirler.
  • Huzursuzluk: Bebekler de yetişkinler gibi kimi zaman ortamdaki havayı hissederek huzursuz olabilmektedirler. Bu durum bebeğin bağırmasına, ağlamasına ve çığlık atmasına sebebiyet verir.
  • Korku: Bebeğin aşırı bir gürültüden veya ani tepkilerden korkması da onun çığlık atmasına neden olur.
  • Açlık, Susuzluk: Bebekler konuşmaya başlamadan önce kendilerini çığlık atarak belli ederler. Bebek acıktıysa veya susadıysa bunu da çığlık atarak veya bağırarak belirtir.
  • Ağrıyı veya Rahatsızlığını Belirtmek İstemesi: Bebeklerin bir yerinde bir ağrı, sızı veya sancı olması durumu da çığlığı ortaya çıkarmaktadır. Bebekler giydiği elbisenin sıkmasından veya dışkıladıysa bundan rahatsızlığını belirtmek için çığlık atar. Bazen de gazını çıkaramadığı için sancı duyar ve bunu çığlık atarak belirtir.
  • Stres Atma: Bebekler de yetişkinler gibi streslerini çığlık atarak, bağırarak bu durumdan kurtulmak ister. Bebeklerdeki yetişkinlere göre yalnız kalmama duygusudur. Eğer bebek yalnız kaldığını hissettiyse bir yetişkinin onunla ilgilenmesini sağlamak için çığlık atmaya başlar. Bu bebekliğin ilk evrelerinden çocukluk dönemine kadar da devam etmektedir.
  • Sevinme: Bebekler bazen bir olay karşısında aşırı heyecan duyarlar ve bu heyecanı gülmeyle birlikte bir çığlıkla da desteklerler.

Bebekler Çığlık Attığında Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle bu durumda bebeğin çığlık atma nedenleri belirlenmelidir. Eğer bir yerinde bir ağrı, sancı varsa bu giderilmeye çalışılmalıdır. Eğer korktuysa bu korku durumu ortadan kaldırılmalıdır. Açlığı ve susuzluğu giderilerek de çığlık kesilebilir.

Bebekler genel olarak kendileriyle ilgilenilmesini isterler ve bu ilgiyi hissederler, bu ilgiyi göstermek de çığlığın son bulmasını sağlar. Eğer çığlık nedeni belirlenemiyorsa ve çığlıkla birlikte başka sorunlar da ortaya çıkıyorsa, bebeğin bir uzmana gösterilmesi faydalı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ