Bebekler Neden Hapşırır?

  • 21 Şubat 2018
  • 3.922 kez görüntülendi.
Bebekler Neden Hapşırır?

Yeni doğan bebeklerde yaşamsal refleksler, bebeğin genel durumu ve gelişimine ilişkin çok önemli bilgiler verir. Özellikle nefes alıp verme, emme, ağlama, kollarını ve bacaklarını hareket ettirme, esneme, öksürme ve hapşırık bunlar arasında sayılabilir.

Bebeklerde Hapşırma Nedenleri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde hapşırık, anne ve babayı endişelendirebilmektedir. Ancak bebeklerde hapşırma refleksinin çok sık ve doğal bir süreç olarak geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle ciddi bir sorun yoksa panik yapmak gereksizdir. Bu refleks, vücudun verdiği doğal bir tepkidir ve burun mukozasında bir uyarılma sonucunda ortaya çıkmaktadır.

  • Kaloriferli dairelerde doğan ve büyümeye başlayan bebekler, havanın nispeten kuru olması ve aynı zamanda tozu çok daha kolay algılamaları sonucunda hapşırabilirler.
  • Yeni doğan bebeklerde bu durum daha sık ortaya çıkmaktadır. Hapşırık boğazı, genzi temizleyen yararlı bir reflekstir. Burun içinde bulunan mukoza çeşitli nedenlerle uyarılabilir. Toz parçacıkları, hafif ısı değişimleri, güneşe maruz kalma gibi durumlar sonucunda bebeklerde hapşırma refleksi oldukça sık görülebilmektedir.
  • Deneyimsiz anneler her ne kadar hapşırığın çok sık gerçekleşmesi konusunda endişeye kapılsa da, asıl dikkat edilmesi gereken bebeğin öksürüğüdür.
  • Dışarı çıkarılan bebek eve girdiğinde ya da tam tersi şekilde evin ısısına alışkın yeni doğan bir bebek dışarı çıkarıldığında minik hava değişimleri bile hapşırığı tetikleyebilir.
  • Hapşırığın yanı sıra burun akıntısı, öksürük ya da vücut ısısında herhangi bir yükselme söz konusu değilse, panik yapmaya gerek yoktur. Vücut ısısının yükselmesi de bebeklerde sıklıkla görülebilir. Bu nedenle belli bir seviyenin üzerine çıktığında dikkat edilmesi ve önlem alınması gerekebilir. Aynı şekilde burun akıntısı, yeni doğan bebekte nezle ya da gribin belirtisi olabilir. Bu nedenle doktora muayene ettirmek gerekebilir.

Bebeklerde Hıçkırık

Küçük bebeklerde hıçkırık da tıpkı hapşırık gibi doğal ve sürekli tekrar eden bir reflekstir. Karın ve göğüs arasında bulunan diyaframda kasılma oluşumu sonucunda ortaya çıkan hıçkırık, emme sonrasında midenin genişlemesi ile meydana gelir. Hıçkırığın geçmesi için bebeğin dik bir pozisyonda kucağa alınması ve sırtının sıvazlanması gerekir. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık ve soluk alma sorunu kısa bir süreliğine de olsa ortaya çıkabilir. Bu nedenle hıçkırık geçmezse, bebek yeniden emzirilmelidir.

Özellikle yeni doğan bebeklerin ilk ayları hem sindirim hem de dolaşım sistemi gibi vücut için gerekli sistemlerin yavaş yavaş yerleştiği dönemdir ve bu nedenle hıçkırık, hapşırık ya da ishal gibi durumlar sıklıkla görülebilir. Bu gibi durumlarda anne ve baba, bebeğin gelişimini ve normal olmayan durumları gözlemleyerek doktora bilgi vermelidir. Böylelikle olası bir sorunun çözümü derhal devreye sokulabilir ve olası bir rahatsızlığın teşhisi erkenden yapılarak önlem alınabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ