Bebeklerde Balgam

  • 01 Şubat 2017
  • 2.082 kez görüntülendi.
Bebeklerde Balgam

Bebeklerde balgam oluşumu anne adaylarını çoğu zaman tıkanmalara neden olabileceğinden dolayı korkutmaktadır. Ayrıca tükürük sıvısının yoğunlaşması çoğu zaman balgam ile karıştırılmaktadır. Balgam oluşumu çoğu zaman beraberinde hırıltılı solunumu ve öksürüğü getirmektedir. Bu semptomların birlikte var olması hızla ilerleyebileceğinin de göstergesidir. Bu nedenle anne ve babalar hiç zaman kaybetmeden uzman hekimlere gitmeli, bebeği için gerekli tüm tetkikleri yaptırmalıdır.

Bebeklerde oluşan balgamın birçok sebebi olabilir. Bebeğin yaşam kalitesini düşüren bu durum, düzenli uyku uyuyamamasına hatta nefes alamamasına neden olur. Bu yüzden balgam oluşumunun kaynağı derhal bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Balgam Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

1-)Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Bebeklerin bağışıklık sisteminin yetişkin bireylere göre daha hassas olmasından dolayı bakteri, virüs ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar bebeklerde çok daha sık gözlenir. Hava yolu ile vücuda giren mikroorganizmalar kolayca üreyebilir. Özellikle hava yolu ile vücuda giren mikroorganizmalar boğaz florasında birikerek çeşitli enfeksiyonel hastalıklara neden olabilmektedir.

Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklarda boğazda tahriş, mukozada yoğunlaşma ve balgam sık sık meydana gelebilmektedir.

Bu tür rahatsızlıklarda meydana gelen balgam çeşitli aparatlar ile boğazdan temizlenebilir. Aynı zamanda kullanılan antibiyotik, antifungal ilaçlar da tedaviye yardımcı olmaktadır.

2-)Hijyen Kurallarına Uyulmaması

Bebeklerin hijyenik ortamlarda tutulması gerekmektedir. Mikroorganizma bakımından hijyenik olmasının yanı sıra bebeklerin bulunduğu ortamlarda toz ve kir olmamalıdır. Hava şartlarının bebek için ideal olmaması bebekte çeşitli şikayetlere neden olabilir. Tozlu hava bebeklerde balgam oluşmasına, öksürüklere sebep olabilmektedir.

Kuru havada bebeklerin tutulması nefes almada zorlanmaya, kuru öksürüklere, kuru öksürük ile sonradan gelen balgamlara neden olabilmektedir.

Balgam Rengi

Bebeklerde sık sık farklı sebeplerden dolayı balgam oluşabilir. Oluşan balgamın kıvamı ve rengi hastalık ve hastalığın şiddeti hakkında genel bir bilgi vermektedir. Genellikle mukoza ile aynı renkte hafif yoğun balgamlar önemli değildir. Ancak balgamın koyu renk olması enfeksiyon habercisidir. Balgam ile birlikte kan gelmesi ya da kanlı balgam çok ciddi hastalıklara işaret etmektedir. Böyle durumlarda zaman kaybetmeden doktora gidilmeli, gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

Kanlı balgam gerekli olduğu durumlarda çeşitli bakteri kültürü yapılması için örnek olarak alınmalı ve ekim yapılmalıdır. Ekim sonucuna göre uygun olan antibiyotik ya da antiviral tedavi seçilmeli ve uygulanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ