Bebeklerde Kulak Kiri Ağrı Yapar mı?

Bebeklerde Kulak Kiri Ağrı Yapar mı?

Bebeklerin kulakları, yetişkinlere kıyasla çok daha hassas ve iç kulak yolları çok daha kısa bir yapıdadır. Bu nedenle kulak kiri oluşur ve kulak dışına çıkabilir. Kulak kirinin sıkça görülmesi, ebeveynlerde kaygıya yol açabilir ancak esasında bu durum normal bir gelişmedir. Çünkü kulak kiri, bebeğin iç kulağına ve de iç kulak zarına kir ve toz gibi maddelerin girerek zarar vermesini engellemektedir.

Kulak Kiri Zararlı mı?

Bebeklerde kulak kiri nadir durumlarda zararlı sonuçlar doğurabilmektedir. Kulak kirinin çok hızlı ilerlemesi sonucunda, kirin iç kulak ya da orta kulakta birikmesiyle enfeksiyon oluşumu ya da duyu kaybı söz konusu olabilir. Bu gibi bir enfeksiyon durumunda, bebeğin ateşi yükselir. Kulak kiri bu nedenle düzenli şekilde temizlenmelidir.

Kulak Kiri Temizlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerde kulak kirinin temizlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

  • Bir parça pamuk ılık su ile ıslatılıp bebeğin kulak kepçesi ve çevresi silinmelidir. Bu işlem esnasında kulağın içine su kaçmamasına özen gösterilmelidir.
  • Kulağın içinde dışarıya yakın gözle görülen kirlerin temizlenebilmesi için kulak çöpleri de dahil olmak üzere, kulağa hiçbir şekilde bir cisim sokulmamalıdır. Kulağa bir cismin sokulması, kirin kulak derinine doğru gitmesine yol açar ve kulak sağlığı açısından bu durum son derece sakıncalıdır.
  • Temizleme yapılmasına rağmen kulakta akıntı ve sürekli olarak kirlenme durumu söz konusu ise müdahalede bulunmadan uzman bir doktora gitmek iyi olacaktır.

Bebeklerde Kulak Ağrısı

Kulak kiri birikmesi haricinde bebeklerde kulakta ağrıya yol açan etmenler arasında;

  • Orta kulak enfeksiyonu,
  • Ani sıcaklık değişimleri,
  • Kulağa alınan darbeler,
  • Diş çıkarma gibi durumlar da bulunmaktadır.

Bebeklerde ani bir şekilde ortaya çıkan kulak ağrısı, bebeğin hareketlerinden anlaşılmaktadır. Kulağını çekiştirmesi, başını sallaması, huysuz ve sinirli olması, sürekli olarak ağlaması gibi belirtilerde kulaktan da şüphelenmek gerekir. Ağrının azaltılabilmesi için bebek diş çıkarma döneminde ise, diş kaşıyıcı onu rahatlayacaktır. Diş kaşıyıcı aynı zamanda kulak ağrısına da iyi gelecektir. Kulaklarındaki ağrı basınç nedeniyle de meydana gelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda kulak memesinin hafifçe sıkılması, kulakların oynatılması basıncın hafiflemesine neden olacaktır.

Ağrıyan kulak belli ise, sıcak kompres uygulanabilir. Bebeklerin cildi hassas olduğu için kompresin aşırı sıcak olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Gliserin, bitkisel yağlar ya da doktor tarafından önerilen kulak damlaları, bebeğin kulağındaki ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Çok uzun süre, beş günden daha fazla süren ağrı durumlarında bebeğin mutlaka doktora muayene ettirilmesi gerekir. Ciddi bir iç – orta kulak sorunu olabilir ve bebekte duyu kaybı meydana gelebilir. Bu nedenle erkenden teşhis edilmesi çok önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ