Bebekte Kötü Kokulu Kaka

  • 12 Ocak 2018
  • 10.073 kez görüntülendi.
Bebekte Kötü Kokulu Kaka

Bebekler ilk doğdukları günden başlayarak, gün içinde defalarca dışkılarlar. Bu anne sütünün sürekli alınmasından ve vücudun hayata uyum sağlama sürecinden kaynaklanır. Eğer kakanın kokusu farklı ve rahatsız ediciyse, bu durum tetkik gerektiren bir durum olarak kabul edilir ve muayene gerekir. Bebeğin kakasında renk değişiklikleri de kokuya eşlik edebilir. Bu renk değişiklikleri kırmızı ve siyah renk olarak açığa çıkabilir. Renk farklılıklarının temel nedeni ise bebekte ortaya çıkan sindirim bozuklukları olabilir.

Bebeklerin Kakası Nasıl Olmalı?

Bebeklerin ilk günlerinde yaptıkları kaka farklı renklerde olabilir ancak genel olarak kokusuzdur. Kakanın kokusunun kötü olması durumu söz konusu olduğunda üç faktör tanı koymak için gerekli hale gelir:

  • BebeÄŸin kaç aylık olduÄŸu,
  • Anne sütüne devam durumu,
  • Ek gıdaya baÅŸlamış ya da baÅŸlamamış olma durumu.

Bebek ilk doğduğunda birkaç gün genellikle siyaha çok yakın kaka yapar. Bu kakaya mekonyum adı verilir ve endişe etmeye gerek yoktur. Bu ilk dönem kakasının hem çok koyu hem de sert olmasının nedeni, anne karnındayken bebeğin istemsizce yuttuğu amniyon sıvısıdır. Bu sıvı, mukus ve ölü hücrelerin birleşiminden meydana gelir. Anne sütü ile beslenmeye bağlayan bir bebeğin kakasının rengi açılmaya ve zamanla yumuşamaya başlar. Daha çok ishale yakın bir yumuşaklık kıvamında olması da muhtemeldir.

Mekonyum etkisinden kurtulan bebeklerin kakasının daha çok hardal rengine yakın bir renkte ya da yeşile yakın bir tonda olduğu görülür. Anne sütü alan yenidoğanlar ishal derecesinde sıvı kaka yaparlar.

Kakanın Rengi Önemlidir

Bebeğin kakasının rengi farklı rahatsızlıklar hakkında bilgi vermektedir. Bunlar arasında öne çıkanlar şöyle sıralanabilir:

  • Siyah renk kaka ve kan: Kakada görülen kanın nedeni gastrointestinal sistemde bir aksaklığın habercisi olabilir.
  • Mekonyum etkisi 5. günden sonra halen devam ediyor ise sindirim sistemine yönelik bir sorun olabilir.
  • BebeÄŸin kakasının kıvamında yumuÅŸama olmadığında ve bebek kakasını yaparken zorlandığında, mutlaka uzman doktora muayene ettirilmelidir. Aynı durum bitmeyen ishal durumu için de söz konusudur.
  • Kakanın rengi beyaz ya da beyaza çok yakın ise bu durum safra kesesi ya da karaciÄŸerden kaynaklanan bir sorun belirtisi olabilir.

Bebekte Kakanın Kötü Kokması

Bebeğin kakası kötü kokuyor ise, büyük olasılıkla bunun nedeni anne sütünden geçen gıdaların bebekte farklı reaksiyon göstermesi ya da bebekte mevcut olan bir enfeksiyon olabilir. Kötü kaka kokusu ile eş zamanlı bir şekilde bebekte huzursuzluk, kusma, vücut ısısının yükselmesi gibi durumlar da söz konusu ise, aynı zamanda kaka yapma süresi ve miktarı artış gösteriyor ise bebeğin bağırsaklarında bir enfeksiyon ortaya çıkmış olabilir. Detaylı inceleme ve gerekli muayene ardından tedavi için uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ