Boğaz Kaşıntısı

  • 25 Kasım 2016
  • 4.652 kez görüntülendi.
Boğaz Kaşıntısı

Boğaz kaşıntısı birçok farklı sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Hatta bazı durumlarda boğazda meydana gelen kaşıntı yaş aralığında bile değişiklik gösterebilmektedir.

Boğaz kaşıntısı genellikle akut bir şekilde meydana gelir. Ancak bazı durumlarda kronik bir hal almış boğaz kaşıntısı da gözlenebilmektedir. Kronik bir hal almış ya da akut seyreden boğaz kaşıntılarında etkili bir tedavi için hastalık sebebinin doğru bir şekilde konulması ve hiç zaman kaybetmeden tedavi yönteminin belirlenmesi gerekmektedir.

Boğaz Kaşıntısı Hangi Nedenlerden Dolayı Oluşur?

1-)Boğaz Enfeksiyonları

Kış aylarında sıkça gözlenen grip, nezle, soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli boğaz enfeksiyonlarında boğaz kaşıntısı diğer semptomlara bağlı olarak sıkça görülen bir durumdur.

Boğaz enfeksiyonunun şiddetine bağlı olarak ya da enfeksiyona sebep olan bakterinin türüne bağlı olarak boğaz bölgesinde meydana gelen kaşıntı farklı şiddetlerde oluşabilir.

2-)Farenjit

Farenjit hastalığının tanımlanmasında bile doktorlar tarafından kullanılan bir semptom boğaz kaşıntısıdır. Boğazda meydana gelen kaşıntı farenjitte kişinin dayanamayacağı bir hal alabilir. Kişi konuşurken bile zorluk yaşayabilmektedir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde enfeksiyonun ortadan kaldırılması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak hastalığın tedavisi esnasında kişinin semptomlarını azaltmak için boğaz kaşıntısını giderici spreyler kullanılabilir.

3-)Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları vücutta kaşıntılara sebep olabilmektedir. Bu etki vücudun her yerinde gözlenen mantar enfeksiyonlarında vardır. Boğazda gözlenen mantar enfeksiyonlarında şiddetli boğaz kaşıntısı baş gösterebilmektedir.

Enfeksiyon benzeri bir görünüm vardır. Ancak mantar enfeksiyonundan kaynaklı boğaz içerisinde beyaz oluşumlar, yaralar söz konusudur. Şiddetli kaşınma kişinin gündelik hayatını etkilemektedir.

Mantar enfeksiyonlarından kaynaklı meydana gelen boğaz kaşıntılarının tedavi edilmesi için kişinin hiç zaman kaybetmeden (uzman doktor gerekli görürse) antifungal ilaç kullanmaya başlaması gerekir. İlacın pozolojisi(doz miktarı) ve kullanım süresi doktor tarafından belirlenir.

4-)Çeşitli İlaçların Kullanımına Bağlı

Kronik hastalarda yani sürekli ilaç kullanımı gereken kişilerde özellikle kullanılan ilacın yan etkisi ve advers etkisine bağlı olarak boğaz bölgesinde yangı oluşumu, kaşıntı oluşumu sık sık görülebilen bir durumdur.

Kullanılan ilacın tahriş edici bir özelliği var ise bu durum daha da artış gösterebilmektedir. Ancak ilacın yan etki profilinde böyle bir durum söz konusu değil ise kişi hiç zaman kaybetmeden doktoruna gitmeli ve durumu anlatmalıdır. Gerekli ise ilaç doktor kontrolünde bırakılır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ