Boğazda Aft Ateş Yapar mı?

  • 08 Mart 2018
  • 5.483 kez görüntülendi.
Boğazda Aft Ateş Yapar mı?

Boğazda, yani bademciklerde aft oluşumu, genellikle enfeksiyonel rahatsızlıkların sonrasında ortaya çıkmaktadır. İltihap, bademcik dokusundan taşar ve ağız ve boğaz içine yayılarak irin oluşturur. Zamanla da bu irin oluşumları apse haline gelir. Aft, benzerliği dolayısıyla beyaz pamukçuk olarak da ifade edilebilmektedir. Boğazın yanı sıra dudak, dil, damak ya da iç yanaklarda oluşan aftlar, günlük hayatta rahatsızlık verir. Aynı zamanda aft oluşumu ile birlikte acı ve şiddetli bir ağrı hissi de ortaya çıkabilir.

Boğazda Aft Belirtileri Nelerdir?

  • Aft oluşumu öncesinde boğazda kızarıklık ve kaşıntı hissi söz konusudur.
  • Oluşum sonrasında ise, hızlıca meydana gelen yutmada güçlük, trismus adı verilen ağzı açmada zorlanma gibi belirtiler ve bunun yanı sıra sesin kalınlaşması, ağızdan besin almada zorlanma, ağrı hissinin baş hareketleri ile artış göstermesi de dile getirilebilir.
  • Boğazında aft oluşan birey, yutkunamaz ve salya akması sorunu ile karşı karşıya kalır. Apse nedeniyle baş bir tarafa doğru eğilebilir ve lenf bezlerinde şişkinlik meydana gelebilir.
  • Vücut ısınsın yükselmesi, solunum yollarında tıkanıklık ve ağız kokusu gibi sorunlar da aft oluşumu ile birlikte ortaya çıkan diğer belirtilerdir.

Aft genellikle boğazın tek bir tarafından meydana gelse de, nadiren de olsa iki taraflı olarak da görülebilir. Belirtiler genel olarak tipiktir ancak kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir.

Boğazda Aft Tedavisi

Bahsi geçen belirtilerle muayeneye gelen hastanın tedavisine derhal başlanmalıdır. Tedavi işlemlerinde, öncelikle apse oluşumlarının temizlenmesi gerekir. Bu işlem sırasında, hastanede talep doğrultusunda hastaya anestezi uygulanabilir. Apsenin boşaltılmasından hemen sonra, hastaneye yatırılan aftlı hastaya damar yolundan antibiyotik, ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar enjekte edilir. Hastanın apsesi peritonsiller apse ise, bademcik ameliyatı (tonsillektomi) gerektirir. Hasta anestezi etkisinde iken bu işlem uygulanabilir. Aynı şekilde durumun düzelmesinden altı hafta sonra da bademcik alma ameliyatı yapılabilmektedir. Bademciklerin alınmaması halinde, bu apse türü yeniden aynı şekilde ve aynı şiddette nüksedebilir.

Boğazda aft oluşumuna yol açan apse oluşumuna önceden tedbir alınmalıdır. Bunun için boğazda ağrı ya da hassasiyet ortaya çıktığında kişinin hemen kulak-burun-boğaz uzmanı bir doktora gidip muayene olması ve aft oluşmadan önlem alarak tedavi olması gerekmektedir. Hastanın istirahat etmesi ve sıvı ağırlıklı beslenmesi bu süreçte büyük önem arz etmektedir. Genel olarak aft oluşumu öncesinde antibiyotik kullanımı işe yarar, ancak bazı durumlarda tüm önlemlerin alınmasına rağmen yine de aft oluşumu söz konusu olabilir. Bu nedenle belirtiler ilk ortaya çıktığında olabildiğince çabuk bir şekilde doktora gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ