Boyun ve Baş Kısmında Basınç
Boyun ve baş kısmında meydana gelen basınç kişinin şiddetli baş ağrısı çekmesine, denge kaybı yaşamasına hatta bayılmasına neden olabilmektedir. Bu durum akut bir etkenden dolayı tek bir seferlik meydana gelebileceği gibi hastalık kaynaklı olarak sık sık da oluşabilmektedir.
Kronik hale gelmiş boyun ve baş kısmında oluşan basınç kişide kalıcı hasar oluşumuna neden olabilmektedir. Bu durumda erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Kişi, geçmeyen ve uzun süren baş dönmesi ve baş ağrılarında muhakkak uzman bir hekime giderek gerekli tetkikleri yaptırmalı ve gerekli tedaviyi almalıdır.
Boyun ve Baş Kısmında Basınç Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
1-)Travma Kaynaklı Sebepler
Boyun ve baş kısmına alınan sert darbeler, geçirilen kazalar sonucunda kafatasında çeşitli harabiyetler meydana gelebilmektedir. Oluşan bu hasara bağlı olarak kafa içi basıncında artış meydana gelebilmektedir. Bu artış akut bir şekilde seyreder ve hızlı bir şekilde müdahale gerekmektedir. Aksi halde kişide kalıcı hasarlar oluşabilir hatta beyin kanaması sonucu ölümler gelişebilir.
Travma kaynaklı nedenlerde basınç oluşumu darbeye bağlı olarak zaman içerisinde de gelişebilmektedir. Bu yüzden kafa bölgesine alınan darbelerde muhakkak kişi müdahale altına alınmalı, uzman bir hekim tarafından tüm kontrollerden geçilmelidir.
2-)Fıtık Kaynaklı
Boyun bölgesinde meydana gelen fıtıklar ileri evrede boyun ve baş kısmına basınç uygulayabilir. Bu durum özellikle omurların sıkışması ile kendini belli etmeye başlar. Kişi uzun süreli oturmada, bilgisayar başında iş yaparken ciddi dayanılmaz ağrılar yaşayabilir. Boyun bölgesinde baskı şeklinde kendini gösteren bu durum kişinin postural duruşunda da değişikliğe neden olmaktadır.
Fıtık kaynaklı boyun ve baş bölgesindeki basınç fıtığın bölgeden cerrahi müdahale ile hızla alınması ile düzelmektedir. Ayrıca erken dönemde fizik tedavi uygulanması da fıtığın omurlara uyguladığı basıkıyı ve basıncı azaltmaktadır.
3-)Tümör Kaynaklı
Çeşitli genetik yatkınlıklardan ya da çevresel faktörlerden kaynaklı olarak vücudun çeşitli bölümlerinde tümör gelişimi meydana gelebilmektedir. Oluşan tümör boyun bölgesinde ya da kafatası içerisinde ise baş ve boyun kısmında artan bir şekilde baskı ve basınç meydana gelebilmektedir.
Tümör kaynaklı basınç oluşumu erken evrede anlaşılırsa, tümörün bölgeden temizlenmesi ile hızla kişi eski haline dönebilir. Bu durum için uzman doktorun kararına bağlı olarak ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve kemoterapi uygulanabilir.