Burunda Sıvı Akıntısı ve Burun Kokusu

  • 03 Aralık 2016
  • 10.516 kez görüntülendi.
Burunda Sıvı Akıntısı ve Burun Kokusu

Burunda sıvı akıntısı ve buna bağlı tam olarak koku alamama gibi şikayetlere sık rastlanmaktadır. Burun akıntısı akıllara daha çok üst solunum yolu rahatsızlıklarını getirse de pek çok nedeni olabilir.

Vücudun bir çok yerinde bulunan mukus, burunda bir takım faydalı görevler üstlenir. Solunum esnasında havadaki istenmeyen bakteri ve tozların vücuda girmesini önler. Burundaki mukus soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli nedenlerden dışarı doğru akabilir. Bu durum burun akıntısı şeklindeki şikayetlerle kendini gösterir.

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısı ve tıkanıklığı, koku ve tat alma duyularında azalmaya yol açabilmektedir. Buna bağlı olarak akıntı ile birlikte koku alamama şikayetlerine de sık rastlanır.

Soğuk Algınlığı

Özellikle soğuk kış günlerinde fazlaca rastlanılan soğuk algınlığı ve grip rahatsızlıkları, burun akıntısının başlıca nedenlerinden biridir. Üst solunum yollarını etkileyen bu viral rahatsızlığın, burun akıntısı dışında bir çok belirtisi mevcuttur. Boğaz kuruluğu, öksürük, burun tıkanıklığı, halsizlik, iştahsızlık, ateş ve hapşırık gibi belirtiler soğuk algınlığının göstergesi olabilir. Soğuk algınlığının sonucu olarak burun akıntısı ve tıkanıklığı, burnun koku alma fonksiyonunu olumsuz etkileyerek koku alamama şikayetine de yol açabilmektedir.

Alerjik Durumlar

Alerjiye yol açan maddeler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Herhangi bir maddenin solunması veya dokunulması alerjiye sebebiyet vererek, burun akıntısına yol açabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde fazlaca görülen polen alerjisinde akıntı ve buna bağlı koku alamama şikayetlerine sık rastlanmaktadır. Alerjiden kaynaklı bu gibi şikayetleri önlemek adına, alerjen maddenin tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Sinüzit

Burnun iç yapısındaki hava boşlukları, sinüs olarak tanımlanmaktadır. Sinüslerin dolmasıyla birlikte sinüzit rahatsızlığı baş gösterebilir. Sinüzit akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenir. Akut sinüzit viral enfeksiyonlardan kaynaklanırken, kronik sinüzit bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Göz altı ve alın bölgelerinde hissedilen ağrılar, sinüzitin en bilindik belirtilerindendir. Bunların yanı sıra burun akıntısı da rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, koku ve tat alma duyularında azalmaya sebebiyet verebilmektedir.

Akut sinüzit sürekli olarak tekrar ediyorsa ve boyun ağrısı, nefes darlığı gibi başka şikayetlere yol açıyorsa bir an önce doğru tetkik ve tedavi için uzman doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ