Çene Altında Şişlik

  • 08 Şubat 2017
  • 3.923 kez görüntülendi.
Çene Altında Şişlik

Çene altında şişlik oluşumu çoğu zaman bir hastalıktan kaynaklı olarak kısa süreli yani akut seyreder. Bu süre boyunca kişinin konuşmasında, yutkunmasında çeşitli zorlanmalar ve problemler meydana gelebilir. Kronik bir şekilde meydana gelen şişliğin ise altında yatan neden genellikle patolojik bir etmendir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir.

Çene altında meydana gelen şişlik çeşitli boyutlarda olabilir. Şişliğin boyutu meydana gelme nedenine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin rahatsız edici, ele gelen şişliklerde muhakkak uzman bir hekime gitmesi, gerekli muayeneleri yaptırması gerekmektedir. Erken teşhisin hayat kurtardığı unutulmamalıdır.

Çene Altında Şişlik Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

1-)Enfeksiyon Kaynaklı Hastalıklar

Özellikle üst solunum yollarında meydana gelen bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlarda boğaz çevresinde enfeksiyon kaynaklı tahribata bağlı olarak şişlikler meydana gelebilir. Hatta bazı kişilerde bu şişlikler el ile muayene esnasında ele gelebilir. Enfeksiyon kaynaklı meydana gelen şişlikler akuttur. Enfeksiyonun tedavi edilmesini takip eden süre içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Enfeksiyon kaynaklı oluşan çene altındaki şişliklerde kişi konuşurken ağrı ve acı duyabilir. Hatta enfeksiyonun ilerlemesi halinde bu ağrı ve acı kişi duruyorken dahi olabilir.

2-)Tiroid Kaynaklı

Tiroid bezi vücudumuz için gerekli olan tiroit hormonunun üretildiği bezdir. Boğazımızın üst kısmında papyon şeklinde yer almaktadır. Bu bez çeşitli tiroit hormonu hastalıklarında büyüyebilir. Böyle bir durumda çene altını da kaplayan büyük boyutlu şişlikler meydana gelebilir. Bu şişlik görüntüsü olan tiroit hastalıkları guatr olarak adlandırılmaktadır.

Hastaların düzenli ilaç kullanması ile tiroid hormonları düzene girdiğinde oluşan şişlikler kendiliğinden geçmektedir. Herhangi bir bozuklukta tekrar şişlik meydana gelebilmektedir.

3-)Tümör Kaynaklı

Ne yazık ki sigara ve alkol kulanımına bağlı olarak ve genetik faktörlerinde etkisi ile gırtlak kanseri sıkça gözlenen kanser türlerinden bir tanesidir. Bu kanser türünün ilk evrelerinde çene altında, boğazın etrafında şişlik, ağrı, kızarıklık olabilir. Böyle bir durumda kişinin kendini sık sık eliyle muayene etmesi, hızla büyüyen şişliklerde de zaman kaybetmeden uzman hekime gitmesi gerekmektedir.

Tümör kaynaklı şişliklerde doktor muayenesi sonrasında verilen karara göre cerrahi müdahale uygulanabilir. Şişlik etraftaki dokuya yayılmadan hızla bölgeden temizlenebilir. Cerrahi müdahalenin uygulanamayacağı durumlarda ilaç ile tedavi denenmektedir. İlaç tedavisinin ardından cerrahi müdahale de uygulanabilir seçenekler arasındadır. Daha geniş ve detaylı bilgi için uzman hekime danışılması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ