Çocuklarda Tırnak Kırılması
Tırnak kırılması her yaş grubu bireyde görülen bir durum olsa da, çocuklarda ortaya çıktığında ebeveynler için endişe nedeni bir durum olabilmektedir. Ancak bu durum belli yaş grubu çocuklarda sıklıkla görülür ve beslenme düzenine bağlı olarak meydana geldiği için korkuya kapılmaya gerek yoktur.
Çocuklarda Tırnak Kırılması Nedenleri Nelerdir?
- Ortaya çıkan tırnak kırılması sorununun en önemli nedeni, demir eksikliğidir. Demir eksikliği nedeniyle gerçekleşen tırnak kırılması çocuklarda olduğu gibi yetişkin bireylerde de sıklıkla meydana gelebilmektedir. Demir içeren gıdaların tüketilmesi ya da tıbbi destek alınarak vücutta demir seviyesinin yükseltilmesi için ilaç kullanılması, sorunu çözecektir. Demir eksikliğe hafife alınmaması gereken ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Bu nedenle mutlaka tedavi olunmalıdır.
- Vitamin eksikliği, çocuklarda görülen tırnak kırılmasının temel nedenlerinden bir tanesidir. Vitamin eksikliğine neden olan başlıca faktörse, bireyin ya da çocuğun beslenme düzenine dikkat etmemesidir. Dengeli ve protein, vitamin, mineral bakımından zengin besinlerin günlük beslenme düzeni içerisinde yer alması bireyin sağlığı açısından son derece önemlidir.
- Yalnızca çocuklarda görülen bazı tırnak hastalıkları da bu soruna yol açabilmektedir. Bunlar arasında parakeratozis püstüloza, distrofi, akkiz gibi rahatsızlıklar sayılabilir. Bunlara ek olarak bazı rahatsızlıklar da (insidansı ya da onikomikoz vs) hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen tırnak sorunlarıdır.
Tırnak rahatsızlıkları çocuklarda genellikle doğuştan değil, sonradan ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağında, genetik hastalıklar belirti göstermeye başlar ve bunun yanı sıra travmatik olaylar da bu durumu tetikleyebilir.
Çocuklarda Tırnak Gelişimi
Epidermal bir yapı olarak ifade edilen tırnak yapısı, dört özel epitelyum dokudan meydana gelmektedir. Bunlar; tırnak yatağı, tırnak matriksi, hyponişyum ve proksimal tırnak kıvrımıdır. Hasatlıklara neden olan faktör ise, bu yapılardan birinin ya da birkaçının zarar görmesidir.
Tırnak tamamlanma süresi hamilelik sürecinin 22. haftasıdır. Yeni doğan bebeklerin tırnak yapısı transparan yapı olarak ifade edilen yapıdadır ve oldukça hassastır. Normal şartlarda bebeğin tırnağı, hayatı son bulana dek kendisiyle kalır ve dökülme gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak dış etkenlere bağlı olarak tırnak düşmesi ve yenilenmesi söz konusu olabilmektedir. Normal şartlarda el tırnakları bir haftada en fazla 1.2 milimetre uzar. Ayak tırnakları ise bunun yarısı kadar ancak uzayabilir.
Çocuğun tırnağı üzerinde beyaz lekeler bulunuyor ise, bu büyük olasılıkla beslenme düzeninden ileri gelmektedir ve endişe gerektirmez. Ancak tırnak üzerinde farklı renklerde oluşumlar söz konusu ise, tırnakların ortasında kahverengi bir çizgi bulunuyorsa ya da çocuğun tırnaklarında morarma gibi durumlar söz konusu ise, doğrudan uzman bir doktora muayene olunması gerekir.