Damaktan Çıkan Diş

  • 12 Temmuz 2017
  • 5.662 kez görüntülendi.
Damaktan Çıkan Diş

Dişlerin ağız içerisinde belirli bir düzen dahilinde çıkması ve kişinin diş sağlığına dikkat etmesi durumunda diş hastalıklarının gözlenmesi pek beklenmez. Ancak genel olarak dişlerde oluşan diş hastalıkları nedeni ile var olan bir dişin çekilmesinin ardından diğer dişlerin düzeninin bozulması, çarpıklık olması çok normaldir. Bu çarpıklıkların sebebi sıklıkla çürüyen ya da kanal tedavisi olması gereken dişlerin kurtulamaması nedeni ile çekilmesi sebebiyle olur.

Damakta Diş Çıkması

Bunun yanında yirmilik dişlerin çıkması ile de çarpıklık olur. Her çene yapısına göre yirmilik dişin çıkması sağlıklı olmayabilir. Diş çıkarken apse ve iltihap yapıyorsa ve çene dar ise mutlaka yirmilik dişin kesip alınması gerekir. Uzman doktor kontrolünde ve onun gerekli görmesi ile yirmilik diş cerrahi operasyon ile alınır. Böylece çıkınca çarpıklığa sebep olmasının önüne geçilir.

Bunun da yanında bazı kişilerde damakta diş çıkması söz konusu olabilir. Alt damakta ya da üst damakta çıkan diş çocukken alınırsa kişi için çok daha iyi olur. İlerleyen yaşlarda çürümesi durumunda yanındaki dişlere de zarar verecektir. Kendisi çürüdüğünde de damakta iltihap olursa kişide büyük acı verebilir. Aynı zamanda çıkacak olan diğer dişlerin de çıkışını önleyerek çarpıklığa neden olabilir.

Damaktaki dişlerin her yaşta mutlaka uzman hekim kontrolünde cerrahi operasyonla alınması gerekir. Aksi takdirde diş düzensizliği ya da damakta ağrı ve iltihaplanmalar gözlenebilir. İltihaplanmaların olması durumunda uyuşturmak için alınan ilaçlar kişide etki etmeyebilir. Bu durumda hasta daha çok acı çeker. Ne kadar erken tedavi gerçekleştirilirse o kadar iyi olacaktır. Çürüme ya da ağrı yapmasa bile çekilmez ise dişlerde çarpıklığa neden olması muhtemeldir.

Dişte Çarpıklığı Önlemek İçin Ne Yapılmalı ?

Diş çarpıklığına neden olan etmenler dikkate alınmalı ve onların önüne geçilmelidir.

  • Yirmilik dişlerin çıkacak olması durumunda çenedeki alan yetmiyor ise dişler alınmalıdır. Alınmaz ise dişlerde çarpıklık yapabilir.
  • Çocukluktan dişlerde çarpıklık var ise ya da ilerleyen yaşlarda diş çekilmesiyle yirmilik dişin çıkmasıyla oluştuysa da diş teli kullanılabilir. Diş telinin kullanımı için uzman doktor incelemesi gerekir.
  • Damakta dişi olan kişilerde dişin çekilmemesi durumunda çarpıklık oluşabilir. Fakat ilerleyen zamanda çekilen damak dişi çekildiğinde o kimsede bu andan itibaren de çarpıklık olabilir. O zaman diş teli ve damak teli kullanılması gerekli görülebilir.

Dişlerin çarpıklık ve düzensizliğini tedavi etmek için genellikle uzman diş hekimi tarafından diş teli kullanımı gerekebilir. Bundan sonra da yapılması gereken tek şey kişinin ağız ve diş sağlığına dikkat etmesidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ