Deri Buruşması ve Dökülmesi

  • 09 Aralık 2017
  • 2.572 kez görüntülendi.
Deri Buruşması ve Dökülmesi

Deride buruşma ve dökülmeler sürekli meydana gelebilen fazla önemsenmeyen durumlardır. Her yaştan kadın ve erkekte görülen bu durum banyodan sonra görülmesi muhtemel bir durumdur. Bu gibi durumların birçok nedeni olabilir.

Deri Buruşmasının ve Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Deride oluşan problemlerin asıl nedeni cilt sağlığının bozulması iken başka bazı hastalıklar da belirtilerini deri üzerinden gösterir. Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan stres birçok hastalığın oluşmasında önemli söz sahibidir. Günlük hayatın stresi birçok probleme beraber ciltte buruşmalara da sebep olabiliyor. Bununla birlikte sağlıksız yaşam, uyku ve beslenme düzenindeki bozukluklar, vücudun ihtiyacı olan besin maddelerini yeterince alamama, sigara kullanımı veya sigara dumanına maruz kalma ciltteki buruşmaların ve dökülmelerin en yaygın sebeplerinden. Yazları güneş ışığı kaynaklı yanıklar da deride kızarıklık ve dökülmelere sebep olur. Yoğun radyasyona da cilde zarar verir. Doku ölümlerine ve ölen dokuların kuruyup dökülmesine neden olur.

Alerjik reaksiyonlar sonucu vücutta ilk tepki genelde deride ortaya çıkar. Alerjisi olunan bir maddeye temas edildiğinde ciltte kızarıklıklar, kaşıntı, şişlik, buruşma gibi tepkiler oluşabilir. Kaşıntıdan ve kızaran dokulara ilerleyen dönemlerde döküntüler oluşabilir.

Bazı cilt hastalıkları, mantar enfeksiyonları derinin kurumasına, buruşmasına ve dökülmesine sebep olabilmektedir. Egzama, sedef gibi hastalıklar önemli cilt hastalıkları arasındadır.

Hangi Vitaminlerin Eksikliğinde Deride Hasarlar Görülür?

1-) A Vitamini

Ama vitaminin cilt için önemi çok büyüktür. Ama vitamini özellikle keratinleşmede görevlidir. A vitamini eksikliğinde ciltte kuruma, kırışıklıklar, pullanma ve dökülme görülür. Bu durum frinoderma olarak adlandırılır ve derinin tavuk derisi gibi görünmesi anlamına gelir. A vitamini yumurta, yağ, sakatat, balık ve yeşil sebzelerde bolca bulunur. Bu besinlerin tüketilmesi vücuttaki A vitamini depolarının dolmasına ve sağlıklı bir cilde kavuşmayı sağlar.

2-) B Vitaminleri (B3-B6-B12)

B vitaminlerinden B3, B6 ve B12 sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Eksikliğinde ciltte kuruma, pullanma, yaralar ve enfeksiyonlar oluşur. Kırmızı et, süt, yumurta, yeşil sebzeler, havuç gibi besin maddelerinde bolca bulunur. Bu besinleri tüketmek cildinizin sağlığına kavuşmasına yardımcı olacaktır.

3-) E Vitamini

E vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bu etkinin yanında cilt için de son derece faydalıdır. Cildin nem dengesini koruyarak buna bağlı ortaya çıkan kuruma ve pullanmanın önüne geçer. Bununla birlikte deride oluşabilecek iltihaplarla savaşır. Zeytinyağı, fındık, ıspanak, ayçiçeği ve buğday tohumunda bolca bulunur. Bu besinlerin tüketilmesi cildin sağlığı açısından son derece önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ