Diş Lezyonu

  • 04 Mayıs 2017
  • 4.974 kez görüntülendi.
Diş Lezyonu

Doku bozukluğu olarak bilinen lezyonlara, dişlerde de rastlanabilmektedir. Dişlerde veya diş etlerinde oluşan bu lezyonlar, diş lezyonu olarak ifade edilir. Diş lezyonlarının oluşumunda genellikle aşağıdaki nedenler etkilidir;

  • Travma etkenleri,
  • Diş çürükleri,
  • Diş iltihabı

Diş Lezyonu Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Diş ve dişe etine alınan direkt olarak alınan hasarlar, bu bölgelerde patolojik değişimlere yol açarak lezyon oluşumunu tetikleyicidir.

Diş Çürükleri

Dişlerde ve ağız içinde biriken zararlı bakteriler, dişin üzerinde hasara yol açarak dişi dış etkenlerden koruyan diş minesine zarar verir. Bu durum çürük olarak bilinir. Diş çürüklerinin başlıca nedenleri şunlardır.

  • Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi: Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi bu bölgelerde bakteri oluşumunu arttırıcıdır. Dişlerin düzenli fırçalanmaması bunun başlıca nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması halinde dişlerin arasında kalan yemek artıklarından ötürü bakteri türemesi baş gösterir. Buna bağlı olarak dişlerde çürükler başlar.
  • Bazı gıda ürünlerinin fazla tüketimi: Bol miktarda asit ve şeker içeren gıda ürünlerinin tüketilmesi de çürüklerin başlıca nedenlerinden biridir. Çok fazla şeker, çikolata yiyen çocuklarda sık görülür.
  • Sigara kullanımı

Diş Apsesi

İltihap birikmesi olarak bilinen apse, bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Diş kökünde ve diş ile diş eti arasında meydana gelen apse olmak üzere iki çeşit apse oluşumu söz konusudur.

Diş kökündeki apseler genellikle tedavi edilmeyen diş çürüklerinden ve travma etkenlerinden(yaralanma vs.) kaynaklıdır. Diş ve diş eti arasında oluşan apselerse ağız içi temizliğine yeterince özen gösterilmemesinden kaynaklanmaktadır.

En bariz belirtisi şiddetli ağrılar olan diş apsesinin nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

Diş Çürükleri

Çürük dişlerin tedavisinin ihmal edilmesi bakteri oluşumunu hızlandırarak enfeksiyonu tetikleyicidir. Bu yüzden diş çürüklerinin gözardı edilmemesinde yarar vardır.

Tüketilen Bazı Gıda Ürünleri

Bol miktarda şeker, asit içeren gıda ürünlerinin tüketiminin diş çürüklerine zemin hazırladığından bahsetmiştik. Bu gıda ürünlerinin tüketimi dolaylı olarak apse oluşumunda da etkilidir.

Diş Temizliğine Önem Vermemek

Ağız ve diş temizliğine yeteri kadar önem vermemek, dişlerin düzenli fırçalanmaması ağız içindeki bakterilerin türemesine neden olur. Artan bakteri mikroorganizmalarıysa, enfeksiyon ve apseye yol açar. Bunu önlemek ve diş sağlığını korumak adına günde 2 kez diş fırçalamaya dikkat etmekte yarar vardır.

Zayıflamış Dolgular

Çürük dişlere eski işlevlerinin kazandırılması için uygulanan bir tedavi yöntemi olan dolgular, zaman içerisinde zayıflayabilir ve eskiyebilir. Zayıflayan dolgular bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlayarak apse riskini arttırır.

Diş lezyonu; diş iltihabı, diş çürükleri veya direkt bu bölgedeki hasarlarla ilintili olabilir. Şikayetin tedavisi altında yatan nedene göre değişiklik gösterebileceğinden ihmal edilmemeli ve konuyla ilgili uzman hekime danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ