Dışkının Sümüksü Olması

  • 30 Temmuz 2018
  • 2.418 kez görüntülendi.
Dışkının Sümüksü Olması

Dışkıda sümüksü yapı genellikle sindirim sisteminde dışkının ilerleyebilmesi için vücut tarafından salgılanan mukustur. Dolayısıyla mukus yapısının dışkıda görülmesi, belli bir dereceye kadar normaldir ancak normal zamanlardakinden farklı olarak, anormal bir miktarda sümüksü bir yapı mevcut ise bu durum bazı hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Eğer sümüksü yapı çok yoğunsa, aynı zamanda dışkıda kan da görülüyorsa, kişinin endişelenmesi ve en kısa sürede doktora gitmesi gerekmektedir.

Dışkının Sümüksü Olmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Dışkıda görülen sümüksü yapı, sindirim sisteminde bir iltihaplanmanın belirtisidir. İltihaplanma önemsenmediğinde durum çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
  • Başlangıçta iltihaplanma olarak ortaya çıkan, ihmal edildiği için bir süre sonra anal fissür oluşumu olarak değişiklik gösteren makattaki çatlaklar vücudunun daha fazla mukus üretmesine neden olmaktadır. Makat çatlağı, ancak cerrahi müdahalelerle toparlanabilmektedir fakat ameliyat sonrasında hasta dışkısını tutamayacak hale gelebilir. Bu yüzden de makat çatlağı şikayeti olan kişilerde, ömürleri boyunca ameliyat olmadıkları için dışkıda sümüksü yapı görülebilir.
  • Hemoroid ya da bilinen diğer ismiyle basur rahatsızlığının oluşmasında dışkının makattan çıkışı sırasında damarlar genişler ve bu da mukus miktarının artmasına neden olur. Dışkının makat bölgesinden çıkması oldukça zor olduğu için mukus üretimi aynı oranda artacaktır.
  • Bağırsak sistemindeki rahatsızlıklardan veya beslenme düzeninden kaynaklı olarak ortaya çıkan kabızlık durumu dışkıda aşırı sertleşme anlamına gelmektedir. Çok sert olan dışkı makattan ve bağırsaklardan ilerlemekte zorlanır. Özellikle kişi çok az su içiyorsa, lif oranı düşük olan beslenme sistemine sahipse, ayrıca bağırsakları zaten genetik olarak da sorunluysa, kabızlık sorununun oluşması kaçınılmazdır. Bu nedenle kabızlık oluşumu sonrasında dışkıda sümüksü yapının artması gözlemlenebilir.
  • Kişinin alerjisi olan besinleri tüketmesi, vücudun hassasiyet gösterdiği besinlerin tüketilmesi veya son tüketim tarihi geçen besinlerin tüketilmesi sonucunda bağırsaklarda mukus üretimi arttığı için dışkıda sümüksü yapının görülmesi de normaldir. Kişi bir gıda zehirlenmesi geçirmekte ise dışkıda kan da görülebilir.

Dışkının Sümüksü Olması Tedavisi

Tedavi sürecinde ilk olarak dışkıda sümüksü yapının oluşmasına yol açan etmenlerin tespit edilmesi çok önemlidir. Sıvı tüketimi bu aşamada oldukça önemlidir çünkü mukus oluşumun yani dışkıda sümüksü yapının artmasının vücutta su kaybına yol açmaktadır. Bu da, sindirim – boşaltım sistemlerinin çalışma düzenini etkileyecek bir durumdur.

Mukus artışı, yani dışkıdaki sümüksü yapının artması durumunda mümkünse iltihaplanma seviyesindeyken antibiyotik ilaçlarla tedavi sürecine başlanmalıdır. İltihapların temizlenmesi için sarımsak, zencefil gibi antioksidan özelliği bulunan besinlerin de tüketilmesi büyük oranda yardımcı olacaktır. Buna ek olarak eğer mukus üretimi kabızlık nedeniyle oluşmakta ise lifli besinler ve sıvı tüketiminin artırılmasıyla bu durumda ortadan kaldırılabilir.

UYARI: Dışkının sümüksü olması problemi bir süredir devam ediyorsa, doğru teşhis ve tedavi yöntemi için muhakkak uzman hekime danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ