Diz Ağrısı ve Gıcırdama Sesi

  • 05 Ocak 2018
  • 5.521 kez görüntülendi.
Diz Ağrısı ve Gıcırdama Sesi

Diz ağrısı ve gıcırdama sesi, ciddiye alınmayan ancak ciddiye alınması gereken belirtilerdir. Diz bölgesinde meydana gelen ağrı hissi ve bununla eş zamanlı olarak ortaya çıkan gıcırdama sesi, önemli bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

İçeriğin devamında diz ağrısı ve dizden gelen gıcırdama sesinin başlıca nedenlerinden bahsedilmektedir.

Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Dizden bükülme ya da ayağa kalkma esnasında gelen sesler, kimi zaman ağrı hissini de beraberinde getirmektedir. Vücudun ağırlığını taşıyan bölümlerden biri olması nedeniyle dizde oluşan ağrı ciddiye alınmalıdır. Eğer bu bölgedeki ağrılar kronik bir hale geldiyse ve geçmek bilmiyorsa, mutlaka doktora gitmek gerekir.

  • Ağrı dizin ön bölümünde meydana gelmiş ise, diz kapağında yer alan kıkırdak dokuda bir zedelenme ya da aşınma söz konusu olabilir. Oturuş pozisyonundan da kaynaklanabilen ön diz ağrısı, oturuş pozisyonunun düzeltilmesi ile geçebilirken, kronik bir diz ağrısı için detaylı tetkik gerekecektir.
  • Menisküs temelli rahatsızlık da başlangıçta hafif bir diz ağrısı ile kendini göstermektedir. Özellikle bir müddet yürüdükten sonra dizde ağrı oluşması, oturup kalktıktan hemen sonra bölgede ağrı hissi duyulması, menisküs nedeniyle olabilmektedir. Aynı şekilde diz bölgesinde şişkinlik meydana gelmesi, kilitlenme, dizden eklemin bükülmesinde zorluk yaşanması gibi belirtileri de bulunmaktadır.
  • Kireçlenme sebepli diz ağrıları ise, genellikle yaşla birlikte ortaya çıkar ve kronik hale gelir. İleri seviyedeki diz ağrıları operasyonlarla ortadan kaldırılabilmektedir.

Dizde Gıcırtı Sesi ve Kütleme Neden Olur?

Özellikle dizlerini kırıp oturan, bacak bacak üstüne atmayı alışkanlık haline getiren kişiler başta olmak üzere, orta yaşlardan itibaren nadiren de olsa ilk gençlik dönemlerinde, ortaya çıkan dizden ses gelmesi, kıkırdak doku ile ilgili bir sorundur. Diz yapısı içerisinde son derece önemli bir yere sahip olan kıkırdak dokunun azalması, aşınması gibi nedenlere bağlı olarak gıcırdama sesi dışarıdan duyulacak seviyeye ulaşır.

Gıcırtı ya da kütleme sesi, bir tür “doktora git” sinyali olarak da değerlendirilebilir. Çoğu zaman ciddiye alınmasa da ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara yol açabileceğinden, hastaların bu konuda azami dikkat göstermesi önerilmektedir.

Gıcırtı Sesi ve Ağrı Nasıl Geçer?

Bu noktada önceliğe sahip olan nokta, ağrının ve gıcırdamanın sebebinin bulunmasıdır. Özellikle spordan uzak ve hareketsiz kalan kişilerde, kireçlenme sebepli ağrı ve sesler meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde daha çok 40 yaş sonrasında kişilere kireçlenme tanısı konulabilmektedir. Uygun tedavi yönteminin uygulanabilmesi için, kişilerin bu belirtileri dikkate alması ve erken teşhis için muayene olması şarttır. Aksi halde operasyonlar gerekecek ve yürüyüş ile birlikte gündelik yaşan kısıtlamalara maruz kalacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ