Diz Kapağı Çıtlaması

  • 26 Ocak 2018
  • 6.052 kez görüntülendi.
Diz Kapağı Çıtlaması

Diz kapağında çıtlama, bireylerde sıklıkla ortaya çıkan bir sorundur. Daha çok ortaya yaşlı ve yaşı ilerlemiş bireylerde ortaya çıkan çıtlama durumu diz kapağı ile ilgili bir soruna işaret edebileceğinden, bu sese kulak verilmelidir. Çıtlama sesi tek başına çok büyük sorun teşkil etmese de, bazı durumlarda ağrı hissini de beraberinde getirebilmektedir. Bu durumda derhal doktora gidilmesi önerilmektedir.

Dizde Çıtlama Nedenleri Nelerdir?

  • Dizde ortaya çıkan çıtlama sesinin temel nedeni, diz kapağı bölgesindeki kıkırdak dokunun zarar görmüş olmasıdır. Dizler, vücudun yükünü de taşıdıkları için, bu bölgede ağrı ortaya çıkması ve bunun da günlük hayatın olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Kıkırdak doku yıprandığında ve kemiklerde sürtünme ortaya çıktığında, dışarıdan çıtlama sesi duyulmaktadır.
  • Daha çok merdiven çıkarken ya da dizin bükülüp açılması ile ortaya çıkan diz çıtlamasının nedenlerinden bir tanesi de menisküs yırtıklarıdır. Ancak menisküs nedeniyle ortaya daha çok kütleme gibi tok bir ses çıkmaktadır.
  • Diz kapağının yapısında bulunan sıvının bitmesi ya da içinde sıvı bulunan odacıkların patlaması sonucunda da çıtlama sesi ortaya çıkabilmektedir.
  • Bazı bireylerde, kıkırdak yapısının çok fazla zarar görmesi ya da yok olması, yine çıtlamaya sebep olabilmektedir. Bu durumda ağrı sorunu da ortaya çıkmaktadır.

Diz Kapağında Çıtlama Tedavisi

Çıtlama ile birlikte ağrı da söz konusu ise, ilk olarak bölgenin MR çekiminin yapılması sorunun tespit edilebilmesi bakımından çok önemlidir. Bu cihaz yardımıyla diz kapağı, kıkırdak doku ve menisküsün kolaylıkla görülebilmesi, tanı konulabilmesi bakımından da pratiklik sağlamaktadır. Eğer yapılan teşhis sonrasında bölgede tedavi uygulanmadığında, kireçlenme ortaya çıkabilir ve bu da hastanın hareket kabiliyetinin büyük oranda engelleyebilir.

Tedavi süreci dahilinde üç yol takip edilebilmektedir.

  • Rahatsızlık ve tedavi süreci boyunca hastanın dizine olabildiğince iyi bakması, olabildiğince az hareket etmesi son derece önemlidir.
  • Dizlerin kırılarak oturulmaması ve merdiven çıkmak gibi dizlerin bükülmesine yol açabilecek aktivitelerin yapılmaması ikinci tedavi yöntemini oluşturmaktadır.
  • Bireyin, sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve küçük egzersizler yapması, bölgenin hareket kabiliyetinin kaybolmaması ve tembelleşmemesi için son derece önemlidir.

Bu aşamalardan sonra, dizdeki ağrı ve çıtlama sesinde değişiklik görülmemişse, doktor müdahalesi gerekecektir. Menisküs haricinde diğer sebeplere bağlı olan diz ağrısı ve diz kapağı çıtlamasında, genellikle öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin desteklenebilmesi için de bir fizik tedavi programı uygulanması gerekebilir. Hasta birey, bu süreçte tedavileri aksatmamalı ve fizik tedaviyi kesinlikle ihmal etmemelidir. Aksi halde duruş ve yürüyüş bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ